Lelépő
Image default

Az idei év legnagyobb gasztroszenzációja a fenyőfa sörösdobozba zárva – Interjú

A Fehér Nyúl kisüzemi sörfőzdében 2019-ben indult a folyékony fenyőfa főzése, amit az ünnepekre most már minden évben újrafőznek. Az italkülönlegességről beszélgettünk András Alberttel.

2019-ben készítettétek el az első folyékony fenyőt. Akkor miért esett a választásotok a fenyőrügyekre? Honnan jött az ötlet?

Emlékeink szerint első körben a sahti inspirált, ami egy hagyományos finn sörfajta, és több évszázados múltra tekint vissza. A sahti fenyős jellegét a borókabogyó és borókafaágak szűrőként való használata adja meg. Ezután pedig azon gondolkodtunk, hogy milyen lehet egy karácsonyi sör, amihez helyi alapanyagokat használunk fel, és egy kicsit közérthetőbb. Ezt próbáltuk pedig valahogy átvinni a modernebb kraft sör világba. Végeredményképpen megszületett a Drink the Christmas Tree első receptje.

Az ezt követő években pedig minden évben kiadtuk ezt a sört, viszont mindig egy picit újragondolva. Az elsők között amerikai pale ale és vörös IPA is volt, aminek egy részét ráadásul egy skót whiskys hordóba ültettük több száz napra, hogy az ízeit elmélyítsük. Ez a sör pedig a Pinessy nevet kapta.

Évről évre tökéletesítitek, javítjátok a receptúrát. Ha a mostanit összehasonlítjuk a 2019-essel, mik a legszembetűnőbb különbségek?

Az első verzió egy egyszerűbb amerikai pale ale volt, a mostani pedig inkább a klasszikus West Coast IPA irányába lendült át, hogy a speciális amerikai komlók hozzáadásával gyantásabb és fenyősebb aromákkal egészítse ki a friss fenyőhajtások ízét. Emellett több fenyőt is használtunk fel az első kiadáshoz képest.

A mostani verzióhoz az üzem dolgozóival egy szép szeptemberi napon friss ezüstfenyő hajtásokat gyűjtöttünk be, több zsákkal.

Milyen volt a fogadtatása a korábbi évek kiadásainak? Találkoztatok már meglepő történetekkel a sörötökkel kapcsolatban?

Talán a legjobban az bizonyítja a pozitív fogadtatását a Drink the Christmas Tree-nek, hogy immár a hatodik éve főztük újra, most már hagyományszerűen. A Fehér Nyúl söreit kedvelő közönség pedig már-már várja és elvárja, hogy érkezzen ez a sörünk. Számunkra pozitív visszacsatolás az is, hogy többen jelzik nekünk, mit éreznek a korábbi verziókhoz képest, vagy olyannal is találkoztunk, aki gyűjtögette ezeket a söröket, és aztán összekóstolta 2-3 évjárat verzióit.

Hogyan képzelitek el a „folyékony fenyőfa” helyét egy karácsonyi asztalon? Milyen ételekkel ajánlanátok párosítani?

Narancsos kacsával! De vega opcióra is van ötletünk: fenyőmagos-spenótos pite vagy quiche. A sör és étel párosításoknak nagy tudománya van már mostanra. Valahogy a gasztró vélekedésben az ragadt meg, hogy a borokat érdemes különböző ízvilágú ételekkel párosítani, viszont a sörök is pont annyira alkalmasak, ha nem alkalmasabbak az ilyen párosításokra, hiszen több ezer féle sör létezik, mindenféle ízesítésekkel és komló és maláta profilokkal.

Így hát a fenyős íz új lehetőségeket nyit meg, felerősítve az étel egyes jegyeit,

esetleg kiegészítve, majd kiteljesítve azokat. Hangzatos, tudjuk. Mi csak ajánljuk kipróbálni. Talán a karácsony erre egy pont kapós alkalom.

Mi a legjobb módja annak, hogy kijöjjenek az aromák? Oda kell figyelni a megfelelő hőfokra vagy különlegesebb pohár használatára?

Ahogy az ételeknél is, az italoknál is alkalmazható az a szabály, hogy minél melegebb, annál ízesebb az adott tétel. Mindenkinek jól esik egy jéghideg sör, viszont ha picit várunk a fogyasztásával, miután a hűtőből kivettük, akkor a komló aromái, a maláta édessége és a fenyő ízaromái jobban kinyílnak. Ez már olyan 10-12 fokon megtörténik, azért kellően hűvösen hagyva a sört.

Ugyancsak fontosnak tartjuk a felszolgálást. Javasolt, hogy kitöltve fogyasszuk a sört, egyrészt a vizuális élményért. Ki nem szereti a szép kis habot a sör tetején? Másrészt pedig egy szép sörös pohárban emelhetünk a fogyasztási élményen. Itt a tulipán formájú poharakat ajánljuk, aminek egyik funkciója, hogy

az ízaromákat képes „berekeszteni”, ezért nagyon alkalmas a különlegesebb sörök felszolgálására.

A fenyős sörünk pedig pont ebbe a kategóriába esik.

Karácsonyi ajándéknak is ajánljátok a sört. Ti kit leptek meg vele?

A webshopunkon összekészítettünk különböző sörcsomagokat, tulajdonképpen mindenki kedvére válogathat közöttük ízlése szerint. Vannak gyümölcsösebb savanyú söreink, újhullámos IPA-k, sötét aromatikus stout, doppelbock és balti porter. Szép díszdobozokban is kaphatók, amik ajándékként tökéletesen működnek.

Mi pedig, a Nyulasok, szeretünk hazacsempészni párat a Drink the Christmas Tree-ből, hogy egy kicsit a szeretteinket is be tudjuk avatni a mi kis mindennapjainkba, meghitt környezetben. Ők amúgy is minden évben izgatottan várják és elvárják, hogy kapjanak a legújabb verzióból.

Lelépő

Kapcsolódó