Lelépő
Image default

Így készül a szabadságharc első számú étele, a Kossuth kifli

A Kossuth kifli történetnek nem tudni, mennyi valóságalapja van, az azonban biztos, hogy az államférfiról elnevezett sütemény a reformkor nagy marketingfogása volt.

Így született meg a Kossuth kifli a legenda szerint

A legenda szerint volt egy Palugyay Jakab nevű vendéglős, az ő tulajdonában volt a pozsonyi Zöldfa szálló étterme. Kossuth Lajos 1848. március 17-én ennek a szállónak az erkélyéről hirdette ki Magyarország újjászületését, miután előző nap Batthyány Lajost megbízták az első felelős magyar kormány megalakításával.
Úgy tudni, ennek a Palugyaynak volt mandulás, diós és mákos kiflije is, Kossuth pedig a mandulásat szerette a legjobban. Ennek ellenére a vendéglős mind a három vajas piskóta alapú süteményt Kossuth-kiflinek nevezte el. Hamarosan pedig a reformkor legnépszerűbb desszertjévé vált, a vendéglőst pedig dúsgazdaggá tette.

Hozzávalók:

  • 20 dekagramm vaj
  • 20 dekagramm finomliszt
  • 20 dekagramm porcukor
  • 10 dekagramm őrölt dió
  • 1 mokkáskanálnyi porcukor
  • 4 tojás
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítése:

1. lépés: Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
2. lépés: Öntsük bele a tésztát és egyengessük el. Nagyjából húsz perc alatt közepes hőfokon süssük készre.
3. lépés: Mielőtt kivennénk a sütőből, végezzünk tűpróbát rajta, hogy a közepe is biztosan átsüljön. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni.
4. Az idő elteltével egy nagyobb pogácsaszaggatóval vagy fánkszaggatóval szaggassuk hold formájúra. Persze, ha van otthon hold formájú süti kiszúró, azt is használhatjuk, de így a legautentikusabb.
lelépő.hu, fotók: Flickr, archív

Kapcsolódó