Lelépő
Image default

Ilyen gyönyörű lett a frissen megújult Jáki kápolna a Városligetben

Megújult a Jáki Szent László-kápolna a városligeti Vajdahunyad várában, melyet Szent Pio atya ünnepén Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek áldott meg.

A 1896-os millenniumi világkiállítás pavilonjaként a régi Magyarország számos szép épületének kicsinyített mását hozták létre a Városligetben. Ebbe az együttesbe illeszkedik a román stílusú Jáki kápolna, a Jáki templom mintájára épült „gyönyörű Isten háza”. Ennek a felújítása valósult meg mintegy kétszáz millió forintból. Erdő Péter szerint

„a megújuló szépség elevenné teszi a helyeknek és a közösségeknek a történetét”.

Küldetése van a kápolnának

Erdő Péter elmondta, a kápolna kedvelt helye lett a budapestieknek. Imádkozó és Istent kereső embereknek, különösen pedig azoknak, akik meghitt, de mégis emelkedett körülmények között akarták megkötni házasságukat. A kápolnának meglátása szerint küldetése van ma is.

„Egy lüktető város közepén kell Krisztus jelenlétét és a keresztény hitet képviselni” – hangsúlyozta.

Pajor András, a Keresztény Kulturális Akadémia elnöke, a Budapest-Herminamezői Szentlélek Plébánia plébánosa elmondta, a kápolna az elmúlt két évtizedben csaknem ezer magyar keresztény családot indított útjára az itt megkötött házasságok révén.

A kápolna részleges külső és belső felújítása a Miniszterelnökség kétszáz millió forintos támogatásával valósult meg. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a szentmisét megelőzően azt kívánta, hogy minél többször töltsék meg a kápolnát lélekkel.

Ezt olvastad már?

Szent Gellért bakonybéli remeteségbe vonulásának ezredik és a Szent Mauríciusz Monostor újraalapításának negyedszázados évfordulójának tiszteletére zenei fesztivált és emlékülést rendeznek szeptember 22. és 24. között Bakonybélben.

Ezer éve vonult a bakonybéli remeteségbe Szent Gellért

Lelépő, fotók: MTI, Máthé Zoltán

Kapcsolódó