Lelépő
Image default

Budapestet választották Európa legnépszerűbb világörökségi helyszínévé

A brit loveholidays online utazási iroda legfrissebb rangsora szerint Budapest a Duna-parttal, a Budai Várnegyeddel és az Andrássy úttal lett Európa legkedveltebb UNESCO-világörökségi helyszíne – vette észre a hírt a turizmus.com.
 
2023-ban már több mint ezeregyszáz UNESCO-világörökségi helyszín lesz a világon, ebből Európa ötszázháromnak ad otthont. Ráadásul az elmúlt tizenkét hónapban 129 százalékkal nőtt az európai világörökségi helyszínekre irányuló internetes keresések száma a nagyobb keresőfelületeken, így a loveholidays úgy döntött, közzéteszi a legnépszerűbb helyszínek rangsorát.
 
 
A magát az Egyesült Királyság leggyorsabban növekvő online utazási irodájaként (OTA) pozicionáló cég a Twitter és a TripAdvisor adatainak elemzésével az egyes attrakciókat, illetve desztinációkat az ötcsillagos értékelések és a helyszíneket megemlítő online bejegyzések száma alapján állította népszerűségi sorrendbe.
 
A rangsor alapján Budapest városa, beleértve a Duna-partot, a Budai Várnegyedet és az Andrássy utat, Európa legkedveltebb UNESCO-világörökségi helyszíne lett. Összesen 124 763 hozzászólás említi a várost, és 4393 ötcsillagos TripAdvisor-értékelés található róla.
 
 
A második helyen a főleg a marcipánjáról ismert, németországi Lübeck óvárosa következik, a harmadik helyen pedig a híres londoni Tower áll.
A top tíz UNESCO-világörökségi helyszín Európában:
  1. Budapest a Duna-parttal, a Budai Várnegyeddel és az Andrássy úttal
  2. Lübeck óvárosa
  3. Londoni Tower
  4. Antoni Gaudí munkássága, Barcelona
  5. Alhambra, Generalife és Albayzín, Granada
  6. Schönbrunni kastély és kertek, Bécs
  7. Akropolisz, Athén
  8. La Grand-Place, Brüsszel
  9. Pompeji, Herculaneum és Torre Annunziata régészeti területei
  10. Kölni székesegyház

Budapest az elmúlt hetekben sorra zsebel be rangos elismeréseket. A világ harmadik legbiztonságosabb városának választották, a TIME magazin több turisztikai attrakcióját a világ legnagyszerűbb helyei közé sorolta, és a Velencei Építészeti Biennálén is lenyűgözte a világot a Magyar Pavilon.

Lelépő.hu, fotók: Horváth Gergő

Kapcsolódó