Lelépő
Image default

Top budapesti helyek, ahonnan igazán látványos lesz a pénteki csillaghullás

Jönnek a Lyridák, szombaton pedig egy különleges együttállást is megtekinthetünk, ha felnézünk az égre.

Minden évben áprilisban látható a Lyridák meteorraj, amely látványos hullócsillagokkal örvendeztet meg bennünket. Idén április 21-én, azaz pénteken éjszaka tetőzik.

Megfelelő időjárási körülmények között óránként akár húsz hullócsillagot is megfigyelhetünk.

Másnap, április 22-én is érdemes lesz feltekinteni az égre, hiszen

ezen az estén a hónap talán leglátványosabb együttállását figyelhetjük meg.

Szoros közelségben lesz a ragyogó Vénusz, a mindössze 48 órás, vékony ívként pazar látványt nyújtó holdsarló és a Bika két szabadszemes nyílthalmaza, a Fiastyúk és a Hyadok.

Honnan érdemes mindezt megtekinteni a fővárosban?

Normafa-Csillebérc tengely – a terület éppen eléggé nagy ahhoz, hogy mindenki megtalálja a maga számára legideálisabb helyet a jelenségek megfigyeléséhez.

Sas-hegyi látogatóközpontban nem csak feltekinthetünk az égre, hogy gyönyörködjünk a látványban, de a csillagászat rejtelmeiben is elmerülhetünk. 

Derűs idő esetén érdemes elkirándulnunk a Hármashatár-hegyre is, ahol a Guckler Károly-kilátóról figyelhetjük meg a csillaghullást. Távcsővel vagy anélkül, éjszaka több tucatnyi meteort láthatunk majd. 

A Lelépőn rendszeresen beszámolunk a látványos csillagászati eseményekről. Ebben a cikkünkben megmutatjuk, milyen képet készített a Bükki Csillagda egy elhúzó üstökösről. Itt pedig arról írtunk, milyen látványos volt a Leonida meteorraj. Ebben a képgalériánkban pedig látványos fotókat mutatunk a Jupiter, a Hold és a Vénusz együttállásáról.

Lelépő.hu, fotók: Unsplash

Kapcsolódó