Lelépő
Image default

Erre készüljön az, aki a hétvégén a Börzsönyben túrázna

A hétvégén változékony időjárás várható a Börzsönyben, ezért a Börzsönyi Speciális Mentők figyelmeztetést nem bocsátottak ki, de óvatosságra, körültekintésre kérik a túrázókat, különösen a felszerelésre vonatkozóan.
 
Arra kérik a túrázókat, hogy továbbra is megfelelő ruházatban, vízálló bakancsban, szélálló túrakabátban, a még esetlegesen jeges szakaszok miatt pedig hómacskával felszerelve induljanak a hétvégi kirándulásra.
 
Az olvadás folyamatos és erős a Magas-Börzsönyben, ami a hétvégén csak tovább erősödik.
 
Sár, havas-vizes-sár, latyakos sár, áradó patakok, olvadó vizes hó, és az északi oldalakon valamint a szélárnyékban és árnyékos helyeken a nehezebben felolvadó jeges szakaszok jeges utak, ösvények okozhatnak nehézséget.
 
Szombaton napközben a közepesen erős alapszél mellett, viharos lökések is várhatóak
(kb. 60-70 km/h óra felett), kifejezetten a magasabb térszíneken, hegycsúcsokon, gerinceken. A várható széllökések és az olvadás miatt a szálankénti fa kidőlésekre, korona-, gally- és ágtörésekre továbbra is számítani kell, illetve a terepviszonyok miatti nehézségek okozhatnak gondot.
 
Érdemes megfogadni a Börzsöny Speciális Mentők felhívását, legutóbb ugyanis hatalmas bajba került az a túrázó, aki nem vette figyelembe kéréseiket. Az akkor még vastag hótakaróval borított Börzsönyből városi cipőben, könnyű nadrágban kellett lementeni egy kirándulót. 
 
A Börzsöny télen varázslatos arcát mutatja, ebben a cikkünkben egészen különleges légi fotókat mutatunk róla.
 
lelépő.hu

Kapcsolódó