Lelépő
Image default

Megszállták a bringások a Balatont

Évről évre egyre többen használják ki a balatoni turisztikai térség programlehetőségeit, már nem csak a strandolásé a főszerep, hanem a kerékpároké is.

Ilyen a balatoni nyár

Közel száz múzeum, kiállítóhely és látogatóközpont mellett több kalandpark, valamint kerékpáros központ közül válogathatnak azok, akik fürdőzés helyett más kikapcsolódási lehetőséget keresnek a Balatonnál, amely az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően Magyarország első számú kerékpárosturisztikai desztinációjává vált – hívta fel a figyelmet közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A BAHART személyhajókra az idén már 16 százalékkal több kerékpárjegyet értékesített, a balatoni hajók is teljes kapacitással közlekednek, a kompok forgalma hamarosan eléri az egymillió utast.

A strandolás mellett akár túrázhatnak, kerékpározhatnak, hajózhatnak vagy a térség kulturális értékeit is felfedezhetik a Balatonra utazók.

Különösen gazdag programok várják a látogatókat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programévnek köszönhetően. Az aktív kikapcsolódást keresők számára az elmúlt években Alsópáhoktól Zamárdin át Zalaszabarig több kalandpark bővítette kínálatát, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is számos újdonsággal várja a vendégeket – sorolta az MTÜ.

Két keréken a Balaton körül

A Balaton és környéke megismerésének egyik legnépszerűbb módja a kerékpártúra. Míg a tó körüli bringaút mérőpontjain áthaladó kerékpárosok száma 2019-ben nem érte el a százezret, mára már a kétszázezret is meghaladja. A kerékpáros turizmus töretlen fejlődéséről tanúskodik a Balatoni Hajózási Rt. (BAHART) által értékesített kerékpáros jegyek száma is. A hajózási szezon márciusi indulása óta eladott százezer ilyen jegyből a kompokon értékesítetteké hét százalékkal.

A személyhajókra megváltott kerékpárjegyeké pedig tizenhat százalékkal bővült.

A tájékoztatás szerint a kerékpározás feltételeit javítja, hogy a kétszázöt kilométer hosszú Balatoni Bringakör több mint fele megújult,

idén tavasszal pedig be is zárult a kör.

A BalatonBike 365 kerékpáros fejlesztési projektnek köszönhetően a Balatoni Bringakörön és azon túl további nyolcszáz kilométer kerékpáros útvonalon hetven tematikus túra, pihenőhelyek és önkiszolgáló szervizoszlopok hálózata, turisztikai ajánló weboldal és hét nyelven elérhető navigációs mobilalkalmazás teszi biztonságossá és élvezetessé a kerekezést a térségben. Az utóbbi használóinak tizenöt százaléka pedig immár külföldi.

Kerékpáron és hajón is vár a magyar tenger

A megnövekedett keresletet jól mutatja a kerékpáros központok forgalma is. Balatonföldváron, Balatonfüreden, Keszthelyen és Kapolcson a vendégek július végéig már közel háromszor annyi e-kerékpárt kölcsönöztek, mint 2022-ben ugyanebben az időszakban.

A júliusi vezetett kerékpártúrák létszáma is csaknem megnégyszereződött.

Az MTÜ az idén a BalatonBike 365 segítségével gyerekekkel is könnyen teljesíthető tókörüli biciklitúrákra ösztönzi a családokat. A kisiskolások idén nyáron a Kajla bringakörök mentén már speciális bringás pecséteket is szerezhetnek a Kajla útleveleikbe.

Ha nem a kerékpározás, akkor a hajózás is remek kikapcsolódást nyújt. A BAHART adatai alapján a kompok és személyhajók folyamatosan teljes kapacitással közlekednek a Balatonon. Előbbiek forgalma már a kilencszázezredik utast is meghaladta, míg utóbbiakra közel ötszázezren váltottak eddig jegyet. A balatoni hajózásnak kedvez a magas vízszint is.

Jelenleg huszonhét centiméterrel magasabb a tó vízszintje, mint tavaly ilyenkor.

4+1 balatoni program, ami kihagyhatatlan augusztusban

Lelépő

Kapcsolódó