Lelépő
Image default

Bugacról egészen Csádig repült ez a gyönyörű kígyászölyv fióka

A Bócsa nevű kígyászölyv fióka megérkezett a telelőterületére – jelentette be weboldalán a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

A Kiskunsági Nemzeti Park Bócsa-Bugac területrészén cseperedett a kígyászölyv fióka, aki a nyár folyamán a nemzeti park szakértőitől madárgyűrűt is kapott. Bócsával azóta sok minden történt, amint az augusztusban a hátára erősített GPS nyomkövető eszköz segítségével nyomon is lehet követni.

Hatalmas utat tett meg a kígyászölyv

A nemzeti park tájékoztatása szerint Bócsa szeptember 28-án elhagyta a fészek környékét és elindult dél felé. Több korábban jelölt fiókával ellentétben később sikerült túlélnie a számukra sokszor végzetes tengeri és észak-afrikai útszakaszt. Mint ismert, a vonuló madarakra a legnagyobb fenyegetés az illegális vadászat.

Jelenleg Csád dél-nyugati részén van és úgy tűnik kedvező körülményeket talált a telelésre.

Úgy tudni, a nyomkövető eszköz a Grassland HU Life-projekt keretében került Bócsára a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság együttműködésével.

Ezt olvastad már?

Tíz éves az ország legidősebb, ismert hazai gyűrűs kígyászölyve, akit Balatonszentgyörgy mellett sikerült augusztusban lefotóznia Bődör Bencének. A Magyar Madártani Egyesület tájékoztatása szerint a madarat még 2013-ban gyűrűzte meg fiókaként Turny Zoltán Budakeszin. 2016-ban és 2017-ben látták Ároktő és Nagyiván közelében, 2021-ben pedig Balatongyörök közelében figyelték meg.

EZ A LEGELSŐ SZÍNES GYŰRŰVEL ELLÁTOTT HAZAI KÍGYÁSZÖLYV,

illetve az első színesgyűrűs is, amit költésben is sikerült megfigyelni 2021-ben.

Ő az ország legidősebb kígyászölyve, aki egy évtizede hűségesen jár haza Magyarországra

Lelépő, fotók: Kiskunsági Nemzeti Park, a címlapfotó csak illusztráció

Kapcsolódó