Lelépő
Image default

A magyar történelem egyik legjelentősebb menyasszonyi ruhája is megtekinthető lesz a Nemzeti Múzeum új, látványos kiállításán

December 14-től látható a Magyar Menyasszony kiállítás a Nemzeti Múzeumban, amelyen sok különleges ruhakölteményt csodálhatnak meg az érdeklődők.

170 évnyi ruhatörténelem egyetlen tárlaton

A menyasszonyi ruha sok mindenről árulkodik. Elsősorban a viselőjéről mesél, mikor élt, milyen anyagi körülmények között, mennyire követte a divatot, milyen ízlése, milyen termete volt, mennyire tartotta fontosnak az élete eme fontos átmenetéhez tartozó öltözetet. De mesél a készítőről is és a korról, amelyben megszületett, gazdaságról, kereskedelemről, ipari újításokról, erkölcsi értékrendről, ahogy a divat és a szokások változásairól is.

A Magyar Menyasszony tárlat ötszáz évre visszamenően irányítja majd a figyelmet a nők helyzetére, szerepére, életkörülményeire, személyes történeteikre, házasságaikra. Több száz ismert és ismeretlen nő története elevenedik majd meg: féltve őrzött ruháik, kellékeik, szerelmes leveleik, melyek

mind a női szerepek és az esküvőhöz, házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek.

Igazi kuriózumok gazdagítják a menyasszonyi ruha gyűjteményt

A Múzeum több száz párválasztással és esküvővel kapcsolatos műtárgyat őriz a kora újkortól egészen a jelenkorig. A Textilgyűjtemény legkorábbi, Európa második legrégebbi menyasszonyi öltözete a 16. század elejéről való, melyet a hagyomány szerint Mária királyné viselt Lajos királlyal való házasságkötésekor, 1522-ben. Ez a nemzetközi viszonylatban is páratlanul értékes darab jelöli ki a kiállítás által felölelt korszak kezdő dátumát.

Nem lehet szó nélkül elmenni Edelsheim-Gyulai Ilona menyasszonyi ruhája mellett sem, amely

a Horthy család hagyatékát képezve került a minap a Nemzeti Múzeumhoz.

A család hagyatékát ünnepélyes keretek között adta át jelképesen a néhai kormányzó, Horthy Miklós unokája, Horthy István Sharif és dédunokája, Horthy Stewart Miklós. Mint ismert, Edelsheim-Gyulai Ilona Horthy István kormányzóhelyettes felesége volt.

A kerítéskiállítás már látható

A Magyar Nemzeti Múzeum Múzeum körúti oldalának kerítésén látható a Magyar Menyasszony nagyszabású időszaki kiállításának pop up változata. A szabadtéri tárlaton a járókelők két héttel a nyitás előtt megismerkedhetnek a kiállítás koncepciójával, azzal, hogy a projekt milyen nagy hangsúlyt helyez a közösségére és közönségére.

Lelépő, forrás és fotók: Magyar Nemzeti Múzeum Facebook oldala

Kapcsolódó