Lelépő
Image default

Ismét megnyitja kapuit az ország egyik legrégebbi klasszicista kastélya

A Balaton környékén két híres Festetics-kastély is található: a népszerű keszthelyi, és a méltatlanul ritkán emlegetett dégi. Ez azonban hamarosan megváltozik, hiszen befejeződtek a felújítási munkálatok, így ismét régi fényében tündöklik a Pollack Mihály által tervezett épületegyüttes. 
 
November 9-én ismét megnyitja kapuit a dégi Festetics-kastély. A klasszicista stílusú épületet 2018-ban zárták le a felújítási munkálatok miatt,
 
az elmúlt négy évben az angolparkja, a Szerpetin-tó, a sírdomb körüli tó, valamint a tavakon átvezető gyalogoshidak voltak látogathatók.
 
 
A birtokot alapító Festetics Lajos fia, Festetics Antal császári és királyi kamarás építette a kastélyt otthonuknak 1810 és 1815 között, a terveket Pollack Mihály készítette. Úgy tudni, a meseszép épületegyüttes hazánk egyik legkorábbi klassicista kastélya.
 
A kastély előtt terül el Magyarország egyik legnagyobb angolparkja, amely akkora, mint a Central Park.
 
A parkban ősfák és növényritkaságok láthatók. A kastély és a festői angolpark népszerű filmforgatási helyszín. Itt forgatták többek között a Kincsem című magyar kalandfilm több jelentét is.
 
 
Három vízfolyás felduzzasztásával mintegy két kilométer hosszúságban alakították ki területén az úgynevezett szerpentin-tavat. A tórendszer központi szigetén áll a park egyik jellegzetessége,
 
a vörös téglás Hollandi-ház, amely a kastélypark leghosszabb hídján át megközelíthető.
 
 
A beruházás összesen 3,3 milliárd forintból valósult meg, amelyből Magyarország Kormánya 1,5 milliárd forintot biztosított, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) terhére pedig nettó 1,8 milliárd forint állt rendelkezésre.
 
lelépő.hu, fotók: NÖF

Kapcsolódó