Lelépő
Image default

Megmenekülhet a pusztulástól az egykori magyar miniszterelnök erdélyi kastélya

Európai uniós alapokból újítanák fel a pribékfalvi Teleki-kastélyt, Teleki Pál korábbi magyar miniszterelnök egykori erdélyi otthonát – közölte szerdán a Máramaros megyei önkormányzat.

Uniós forrásból zajlana a felújítás

Az észak-erdélyi megye képviselőtestülete kedden két erre vonatkozó önkormányzati határozatot is elfogadott. A felújítás költségeit 61 millió lejre (4,7 milliárd forint) becsülik – írta az önkormányzat közleményére hivatkozva az Agerpres román hírügynökség. Az egyik önkormányzati határozat a felújítási projekt gazdasági-műszaki mutatóit tartalmazza, a másik a műemlék épület turisztikai körforgásba való bevonását írja elő.

A pribékfalvi Teleki-kastélyt két éve vásárolta meg a Máramaros megyei önkormányzat, sajtóbeszámolók szerint mindössze 210 ezer euróért,

azaz nagyjából nyolcvan millió forintért.

Az önkormányzat akkor azt is közölte, hogy az 589 négyzetméter belterületű ingatlanhoz 6727 négyzetméteres birtok is tartozik.

A Teleki-kastély története

A kastélyt Teleki Géza író és politikus, egykori magyar belügyminiszter építtette nyári rezidenciának, a 19. század végén alakították át jelenlegi, historizáló formájába.

Az ingatlan 1879-1941 között fia, Teleki Pál (1879-1941) tulajdonában volt, az egykori miniszterelnök alakíttatta át, és többnyire vadászatokra használta.

A kommunista hatóságok 1949-ben államosították,

az állami mezőgazdasági termelőszövetkezet székhelye volt, gabonalerakat is működött benne – emlékeztetett az Agerpres.

2007-ben a család egyik leszármazottjához került, aki a nagy költségekre való tekintettel abbahagyta a felújítását, és eladta az elővásárlási joggal rendelkező Máramaros megyei önkormányzatna.

Restaurálása után a megyevezetés turisztikai célra hasznosítaná, és múzeumot is működtetne benne.

A Kastély Erdélyben szakportál adatai szerint a neoreneszánsz kastély födémét már korábban renoválták, de ablakai hiányoznak, és vakolata is lemállott. Vakolat-kő ablakkeretei, tornyai viszont állnak, így rekonstruálható.

Mint ismert, Teleki Pál a Magyar Királyság külügyminisztere volt 1920-ban, majd az ország miniszterelnöke lett 1921-es lemondásáig. 1938–39-ben vallás- és közoktatásügyi miniszter volt, az 1939-es választásokat követően az ország megválasztott miniszterelnöke 1941-es öngyilkosságáig. Pribékfalvi kastélya az utóbbi időkben az urbexesek egyik népszerű célpontja volt. Egy látványos drónvideó is készült róla.

Lelépő, forrás: MTI

Kapcsolódó