Lelépő
Image default

Kóborlásba kezdtek a parti madarak, akár százan is fürödhetnek egyszerre a hazai rizsföldeken

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó dévaványai-ecsegi pusztákon a júliusi nagy meleg hatására a korábbi, rapszodikus esőzésekből megmaradt kisvizek folyamatosan veszítik el vizüket. A parti madarak kóborlásba kezdtek.

A nemzeti park tájékoztatása szerint augusztus második felére már csak a csatornákban, rizsföldeken és halastavakban maradt víz a dévaványai-ecsegi pusztákon. A partimadarak szempontjából a száradó csatornák és a rizsföldek a jelentősek, mivel a Dévaványa környéki halastóegységeknek nyári lecsapolása nincs.

Úgy tudni, a bíbicek, piroslábú cankók és nagy godák nyár közepén már a költés utáni kóborlásba kezdtek. A helyenként még nyílt vízzel rendelkező rizsföldeken időnként száz nagy goda is összegyűlik, hasonlóan a bíbicekhez. Ez utóbbiak nem ott táplálkoznak, hanem

délben inni, fürdeni, alkonyatkor pedig éjszakázni húznak a kisvizekre.

Közöttük néhány nagy póling is előfordul.

Körös-Maros Nemzeti Park elmondása szerint kóborolnak a fiatalok parti madarakkal együtt az adult gólyatöcsök is, amelyeknek közepesen jó volt az idei költési sikerük. A kései vagy másodköltést végző ugartyúkok július közepén még a fészkeken ültek. Megjelentek a vonuló réti, szürke és füstös cankók is, de

legnépesebb a pajzsoscankók száz példányt is elérő csapata volt.

A lassú beszáradással a maradék vizek is el fognak azonban tűnni, ezzel párhuzamosan pedig a partimadár-világ más területekre telepszik majd át.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban idén nagyon élénk a madárélet. Egészen különleges hír volt, hogy hat fiókát nevelt fel egy búbosbanka pár az igazgatóság bökényi, területi irodájának melléképületében. A madarak a tetődeszkák rése mögött találtak otthonra, utódaik mostanra már szárnyra is keltek.

Lelépő, fotók: Szél Antal István

Kapcsolódó