Lelépő
Image default

Kiderült, hol kóstolható Magyarországon a világ legrégebbi skót whisky-je

A világ legrégebbijének titulált, véletlenül felfedezett negyven palack skót whisky árverezése december 5-én ért véget. A 8-as számú palackot a miskolctapolcai Avalon Ristorante nyerte a liciten 18.000 fontért, azaz több mint 8 millió forintnak megfelelő összegért.

Ez a whisky felér egy időutazással, hiszen a liciten megnyert skót whisky egyike annak a negyvennek, amelyekre Pertshire-ben, a 750 éves Blair Castle egy pinceajtaja mögött bukkantak 2022 végén. A palackok felfedezésekor egy plakettet is találtak mellettük, amely „small still” whiskyként jelöli őket 1833-as lepárlási évvel, 1841-es palackozással és 1932-es újrapalackozással. Amennyiben a dátumok valósak, az azt jelenti, hogy

a palackok a legrégebbi ismert (évjárat szerinti) skót whiskyt tartalmazzák.

Van, amit kiállítanak, van, amit megisznak

Néhány palack a Blair Castle látógatói számára lesz kiállítva, bemutatva a hely örökségét és a skót whisky iparhoz való fűződését. 24 palackot azonban a whisky-t kedvelők világának szélesebb köre elé szerettek volna tárni, ennek keretében pedig ez a bizonyos 24 palack egy exkluzív aukció keretében talált tulajdonosra. Az aukció december 5-én hajnalban zárult, a 8-as számú palack az Avalon Resort & SPA Michelin ajánlott étterméhez került.

„Amikor éjjel 2-kor lezárult az aukció, és megtudtuk, hogy miénk az egyik palack, leírhatatlan volt az örömünk”- mondta Poncsák Pál, az Avalon Resort & SPA szállodaigazgatója.

Már készülnek az egyedülálló kóstolóra

„Ezután jött a következő kihívás. Három napon belül át kell vegyük ezt a whisky-különlegességet, ami csak speciális körülmények között érkezhet az étterembe. Repülővel természetesen ez a tétel nem szállítható, a sértetlenségét csak a szárazföldi szállítás tudja garantálni” – tette hozzá.

A park éttermei és exkluzív borszalonja számos igazi ritkaságszámba megnő italt rejt. A park prémium italkínálata

a legkülönlegesebb nedűkkel emeli az Avalon gasztronómiáját a kulináris élvezetek egyedülálló birodalmává.

Az Avalon Ristorante-ban unikális és/vagy limitált kiadású italokat kóstolhatnak a vendégek. Ilyen a Macallan Whisky, a Talisker Single Malt Scotch Whisky, vagy a Havanna Club 1519. Ez a prémium italsor egészült most ki ezzel az új tétellel. A ritkaságot hamarosan egy erre az alkalomra kidolgozott koncepció szerint kóstolhatnak meg az Avalon Ristorante vendégei.

Lelépő

Kapcsolódó