A Balaton partján az elmúlt években igazi gasztro-forradalom indult meg, ez alól pedig a pékségek sem jelentenek kivételt. Olyan fantasztikus helyek nyíltak, amelyek prémium minőséget, egészséges alapanyagokat és szívet-lelket beleadó, kézműves munkát garantálnak.
Összegyűjtöttünk három olyan pékséget, amit muszáj felkeresni, ha a magyar tengernél járunk.
Andriska Pékbisztró, Kővágóörs
Az Andriska Pékbisztró egyszerre nem csak egy pékség, hanem egy fantasztikus kávézó és csodálatos reggelizőhely, ahová már egyetlen kifliért érdemes elmenni.
A kínálatban igazi békebeli ízek találhatók,
a termékek kézzel készülnek, lokális és kiváló minőségű alapanyagokból, de ezek mellett a szezonális alapanyagokat is felvonultatnak. Kihagyhatatlannak számítanak a klasszikus péksüteményeik, de egy könnyed ebéd utáni kávé mellé meg kell kóstolni a vegán és búzalisztmentes meggyes-csokoládés desszertjüket is, amiben a házi meggyszirupuk kapja a főszerepet.
Péklány, Balatonfüred
Zeliska Orsolya szuper marketinges karrierjét adta fel azért, hogy olyan pékárukat készítsen, amelyek megszólalnak. A kovászos kenyerekre specializálódott Péklány szerint
az igazi kenyérhez mindössze egy pár dolog kell: víz, liszt, só és szeretet.
Az édesszájúak is megtalálják a nekik való finomságot, a kakaós és fahéjas babkák mellett hagyományos kalácsok, zseniális croissant-ok és minden óval megpakolt szendvicsek is kóstolhatók.
Mákmoiselle, Veszprém
Két évvel ezelőtt nyitotta meg a kapuit a veszprémi Mákmoiselle, ami igazi látványpékség, hiszen a vásárlók egy üvegfalon keresztül nézhetik, hogyan készülnek a frissen sült finomságok. A pékség kényelmes terasszal várja a látogatókat, akik egy jó kávé mellett fogyaszthatják el kedvenc péksüteményüket.
A kovászos pékáruk mellett a barackos és a spárgás-parmezános tarte is megér egy misét.
lelepo.hu, fotók: Facebook