Lelépő
Image default

Ha bejgli lemozgató kirándulásra indulnánk a zselici csillagparknál idén karácsonykor nincs jobb választás

A Zselici Csillagpark felejthetetlen élményekkel várja a kirándulókat a téli időszakban. A csodálatos létesítményt a Zselici Tájvédelmi körzet szívében alakították ki, hogy aztán 2009-ben, Európában elsőként nyerhesse el a Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet.

A Zselici Csillagparkban a legfényesebben ragyogó karácsonyi csillagok is megtalálhatók. A kevés mesterséges fényeknek és az alacsony szintű fényszennyezésnek köszönhetően ugyanis a csillagos ég olyan részleteit is szemügyre vehetjük, amelyeket máshonnan nincsen lehetőségük megtekinteni.

Az ide érkező látogatók nem csak nappali, de éjszakai programokon is részt vehetnek. Megismerkedhetnek a természeti kincsekkel:

a tájjal, a somogyi erdővel és az égbolt csodáival.

Csillagvizsgáló és planetárium vár Zselicen

A parkban egy csillagvizsgáló épület, egy kilátó és öt pihenőhely került kialakításra. A célja egyértelmű: bemutatni az érdeklődőknek az égboltot, a parkot és a természetvédelmi területet.

Az épületbe belépve olyan érzés, mintha egy holdbéli tájra, vagy egy idegen bolygóra érkeztek volna. Ezzel aztán különbözők iállítások, rendezvények, csillagnéző túrák segítségével  mélyebben is megismerkedhetnek a látogatók.

A kilátóból a lábunk előtt heverhet a zselici táj

A Zselici Csillagvizsgáló mellett a somogyi táj is megannyi érdekességet tartogat. Ezekre madártávlatból is letekinthetünk. A környék legmagasabb pontján található huszonöt méter magas kilátó legfelső, ötödik emeletére egy csigalépcsőn keresztül lehet feljutni, az alatta lévő szintek pedig pihenőtérként lettek kialakítva.

A kilátó tetejéről csodálatos panoráma nyílik a Zselic vidékre, tiszta időben akár a Balaton-felvidék tanúhegyei, a Mecsek és a horvátországi Papuk-hegység is látható. A pihenőpontokon elhelyezett információs táblákból könnyen megismerkedhetnek a Zselic építészeti örökségével, az erdőgazdálkodással, az erdő és a vízpart élőhelyeivel.

A központi épületben tartott rendszeres programokon túl természetismereti- és éjszakai csillagnéző túrákat is szerveznek, valamint éjszakai távcsöves bemutatók is várják a látogatókat.

Lelépő, fotók: Agrárminisztérium Facebook oldala

Kapcsolódó