Lelépő
Image default

Ezek az ország legszebb fái

Kiderült, melyek az ország legszebb fái. Egy történet és néhány remek fénykép elküldésével idén is bárki nevezhetette az Év Fája versenybe a számára legkedvesebb egyedi fát vagy facsoportot. Az Ökotárs szakmai zsűrije ezek közül választott ki kilenc fát, amelyek közül kikerül majd a győztes fa is.

A vetélkedőben nem számított a fák kora és mérete, előny volt azonban, ha a jelölt őshonos fajt képvisel, közterületen áll, vagy amelynek a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik. A döntősök kiválasztásánál a zsűri

legfontosabb szempontja volt a történet,

mely megmutatja, hogy az adott fa vagy facsoport miért fontos és különleges az őt nevező közösség számára.

Az Ökotárs célja ugyanis a versennyel, hogy felhívja a figyelmet a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a természetvédelem fontosságára. Ezért azok a jelöltek, amelyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van,

elnyerhetik a „Hős Fa” címet is.

Ezzel a díjjal szeretnének a verseny szervezői hozzájárulni a fák életéért vívott küzdelemhez, illetve elismerni a megmentésük érdekében végzett munkát.

Az Év Fáját a közönség választja meg online szavazás keretében. A voksolás július 1-én indul és október 1-én éjfélkor zárul. A “Hős Fa” címet a zsűri osztja ki, és különdíjat kap minden évben az Országos Erdészeti Egyesület által választott jelölt is.

Ezek az ország legszebb fái, amikre az idei versenyben lehet majd szavazni:

  • A győrszentiváni tölgyes (Győr-Moson-Sopron)
  • A tiszaigari Mátyás-király fa (Jász-Nagykun-Szolnok)
  • Az Olimpia park platánja (Budapest)
  • Az öreg Vackor, Tokaj szeretett vadkörtefája (Borsod-Abaúj-Zemplén)
  • Szekszárdi remete berkenyéje (Tolna)
  • Az újtikosi „százéves” fűzfa (Hajdú-Bihar)
  • Sajóörösi törökmogyorófa (Borsod-Abaúj-Zemplén)
  • A Szabadkikötő platánja (Budapest)
  • A vadnai „csakazértis” Batul almafa, a kitartás jelképe (Borsod-Abaúj-Zemplén)

Országszerte csodálatos fákban gyönyörködhetünk. Ebben a cikkünkben Titánt mutatjuk be, az ország legnagyobb kerületű fáját, amely a Móricz-Duna partján magasodik. Itt pedig az ország legnagyobb platánfáját mutatjuk be, amely mesebeli dombok ölelésében, egy csodás angolkertben várja a látogatókat.

Lelépő, fotók: Év fája Facebook oldala

Kapcsolódó