Lelépő
Image default

Árvíz veszély miatt tilos kirándulni az ország egyik legnépszerűbb túrahelyén

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzési adatai alapján jelentős nagyságú árhullám vonul le az elkövetkezendő napokban a Dunán, mely a gemenci ártér jelentős részét is elönti, érinteni fogja.

Árhullám vonul át a gemenci Dunán is

A gemenci Ökoturisztikai Központ arra kéri a természetjárókat, hogy ezekben a napokban ne látogassák az ártéri túraútvonalakat. Mindezek mellett az utak, turista utak, illetve tanösvények jelentős része sem lesz járható az árvíz és a sár miatt ezekben a napokban.

A központ hangsúlyozza: az elöntés jelenlegi mértéke mellett az állatok bőven találnak megfelelő búvó- és táplálkozó helyet, viszont a vadállomány nyugalmát biztosítani kell.

Éppen ezért szintén kerülni szükséges az árvízvédelmi létesítményeket.

A töltéseket, vadmentő dombokat ne látogassuk annak érdekében, hogy egyrészről a Gemenc Zrt. az árvízvédelmi feladatait elláthassa, másrészről pedig zavartalan legyen a vadállomány védelme.

Hatalmas árvízre kell készülni

Budapesten elhúzódó árhullám várható, de „a lehulló csapadék halmazállapota és a vízgyűjtő területeken olvadó hó mennyisége miatt nagyon nagy az előrejelzés bizonytalansága – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnap az MTI-vel. A közlemény szerint a csapadék mennyisége csökken ugyan, de a jövő hét elején felmelegedés kezdődik. Ezt hóolvadás követ a Duna vízgyűjtő területén, aminek

mennyiségét nehéz kiszámítani.

Az OVF hangsúlyozza: egy dunai árhullám alatt az állami fővédvonalakon a vízügyi szolgálat látja el a védekezési feladatokat. A Vízgazdálkodási törvényből adódóan azonban vannak önállóan védekező települések is (Duna-kanyar, Budapest). Ezek védvonalain az árvízvédekezés megszervezése az önkormányzat feladata. Amennyiben a település kéri, a vízügyi szolgálat műszaki segítséget nyújt.

Lelépő, Fotók: Gemenci Ökoturisztikai Központ Facebook oldala

Kapcsolódó