Lelépő
Image default

Elrejtett kincsekre bukkantak a veszprémi vár felújítása során

A 19. századból származó freskókra, az idősebb és az ifjabb Franz Xaver Bucher munkáira bukkantak a veszprémi várnegyed épületeinek felújításakor.

A most megtalált egyik kép Lukács evangelistát ábrázolja, a másik egy osztrák katonát. A veszprémi vár restaurálása során a Szent Imre-templomban bukkant elő Lukács evangélista képe. Az osztrák katona alakjára pedig a korábban kanonokházként működő Tejfalusy-házban találtak rá.

A Szent Imre-templomban találták meg az egyik falfestményt

A Szent Imre-templomban felfedezett festményen egy ecsettel a kezében az előtte látható képen dolgozó férfi látható. A műemléki munkálatok előkészítése során megnyitott kutatóablakban az előbukkanó férfialaknak csak a fejét látni. Surlófényt használva azonban jól kirajzolódnak a nedves, puha vakolatrétegbe bekarcolt figura testének körvonalai is.

„A történeti hagyomány úgy tartja, hogy Lukács evangélista festőművész volt – ő készítette Szűz Mária első portréit, és a római Santa Maria Maggiore-bazilikában lévő Mária-képet is az ő alkotásaként tisztelik” – nyilatkozta Nagy Veronika. A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatója hozzátette: mindezek alapján nagyon valószínűnek tűnik, hogy

a Szent Imre-templomban feltárt freskó Lukácsot ábrázolja.

A freskó a délnémet származású, de már Magyarországon született festő, ifjabb Franz Xaver Bucher műve.

Leválasztották a freskó felső rétegét

A Szent Imre-templom falfestései 1840-re készültek el, Bucher alkotásain azonban sokkal inkább egy korábbi korszak, a templomfestészetben rendkívül meghatározó barokk stílusjegyei érvényesülnek. A falfestmény színei és egyes részletei ugyanakkor már a letisztultabb klasszicizmus világát idézik.

1901-ben egy új festékréteg került Bucher alkotása fölé,

ez Szirmai Antal nevéhez kötődik, és helyreállításán jelenleg is dolgoznak a restaurátorok. A Lukács evangélistát eltakaró felső réteget leválasztották, ez a részlet a múzeumba kerül majd.

Sejtelmes alak bukkant elő a Tejfaludy-házban is

A másik alkotás a délnémet származású, később a Dunántúlon letelepedő és a hazai templomfestészetben igen jelentős szerepet játszó idősebb Franz Xaver Bucher alkotása. A restaurátori munkák során a sejtelmes,

sötét lépcsőházban a kanonok éjszakai nyugalmát őrző katona alakja tűnt elő.

A Tejfalusy-ház a veszprémi káptalanhoz tartozó, egyházi tisztséget betöltő kanonok szállásául szolgált. A hajdani kanonokház földszintjén egy füstös, szabadkéményes konyha, egy pincelejáró kapott helyet. Ezek mellett itt voltak megtalálhatók a borok és termények tárolására szolgáló kamrák. A személyzetet is a földszinten szállásolták el.

A kanonok az emeleten lakott, ahova illetékteleneknek tilos volt felmenni.

Az elöljáró éjszakai nyugalmát a lépcsőfordulóban álló, élethű osztrák császári katona vigyázhatta.

Lelépő, fotók: Kiss Dávid, A veszprémi várnegyed megújulása Facebook oldal

Kapcsolódó