Lelépő
Image default

Ybl Miklóstól Budapest ostromán át az újjászületésig – Így támadt fel főnixként hamvaiból a Várkert Bazár

Az idén tíz éve megújult Várkert Bazár jubileumi kulturális évadának ünnepi programsorozata a tavaszi szabadtéri tárlat megnyitójával kezdődik március 7-én. A Mesterektől élményekig – A Várkert Bazár történetei című kiállítás a 2014-ben újjászületett épületegyüttes teljes történetét mutatja be a 19. század végétől napjainkig, három kiemelt korszakon keresztül.

Közel százötven éve elképzelhetetlen Budapest látképe a Várkert Bazár nélkül

A Várkert Bazár több mint száz éve meghatározó része a főváros dunai panorámájának. A kor kiemelkedő hazai építésze, Ybl Miklós tervei alapján készült el 1875 és 1883 között. Megvalósítása az egykori Királyi Palota bővítésének nyitánya lett, valamint

a modern kori Budapest építészeti fejlesztésének első jelentős sikere.

A kiállításon fény derül arra, hogyan nyerte el Ybl Miklós a nagyszabású építkezés vezetését és a kor híres festői és szobrászai közül kik dolgoztak a Várkert Bazár műtermeiben. Archív képek mesélnek arról is, mi történt az épületegyüttessel a második világháború idején, Budapest ostromakor.

A kultikus szórakozóhelytől az újjáépítés legizgalmasabb pillanataiig

A szabadtéri tárlat felidézi az 1960-as éveket, amikor a Budai Ifjúsági Park, ismertebb nevén a legendás Ifipark működött itt. Megtudhatjuk, milyen együttesek léptek fel és azt is, hogy milyen, ideológiai alapon hozott szigorú szabályok betartásával szórakozhattak akkoriban a fiatalok. A kultikus szórakozóhely 1984-ben zárt be, majd az épületegyüttes harminc éven keresztül Csipkerózsika-álmát aludta.

Több évtizedes pusztulás és elhanyagoltság után a Várkert Bazár 2014-ben újjászületve nyitotta meg ismét kapuit a nagyközönség előtt a megújuló Budavári Palotanegyedben.

Az újjáépítésnél nemcsak az építészeti hagyományokat, hanem a mai kor elvárásait is figyelembe vettük, melynek köszönhetően ma a főváros egyik meghatározó kulturális intézményeként működik.

A kiállítás bemutatja hogyan vált a Várkert Bazár ismét a „lehetőségek terévé”.

A Várkert Bazár a kulturális élet fontos színterévé vált

Ma már évi több tízezer látogatót fogad, sokszínű művészeti kínálata évről évre egyre gazdagabb zenei, irodalmi, képzőművészeti és családi programokat kínál.

A Mesterektől élményekig – A Várkert Bazár történetei című tárlat március 7-től június elejéig tekinthető meg a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján.

A kiállításhoz kísérőprogramok is kapcsolódnak. Századfordulós családi délután keretében élő történelmi játszóház várja majd az érdeklődőket az YBL6 Művészeti Térben április 27-én. Emellett családi tárlatvezetést is tartanak a szabadtéri kiállítás helyszínén.

Május végén indul az a háromnapos művészeti fesztivál, mellyel az újranyitás óta eltelt tíz év kulturális sokszínűségét összegzik. Ingyenes rendezvényekkel és családi eseményekkel, valamint nagykoncertekkel, irodalmi programokkal, tárlatvezetésekkel, workshopokkal és gasztro-meglepetésekkel várják majd az érdeklődőket.

Lelépő, Fotók: Várkapitányság

Kapcsolódó