Lelépő
Image default

Gyönyörű, parányi védett virágunk bontogatja szirmait két különleges helyen is

Virágzik a védett pusztai tyúktaréj a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén – adta hírül a Körös-Maros Nemzeti Park. A csodálatos növényben két, egymáshoz közeli helyszínen – Székkutas határában, illetve a Kardoskúti-pusztán – is gyönyörködhetünk sárga virágaiban.

Hazánk az elterjedési területének nyugati határa

A nemzeti park leírása szerint a pusztai tyúktaréj fő elterjedési területe a kelet-európai sztyeppvidék, a Volga és a Dnyeper folyók vidéke. Magyarország az elterjedési terület nyugati határa, a hozzánk legközelebb eső természetes állomány Dobrudzsában van.

Úgy tudni, a Körös-Maros Nemzeti Parkon belül több helyszínen is megtalálható. Első hazai állományát 2004-ben, a Dévaványai-Ecsegi pusztákon találták meg. A Csanádi pusztákon, a Kígyósi-pusztán és a Bélmegyeri Fáspusztán szintén jelen van a faj, 2022-ben pedig a Kardoskút és Székkutas környéki pusztán is előkerült.

A pusztai tyúktaréjról

„Általában március elején kezd virágozni, de idén a meleg időjárásnak köszönhetően már február utolsó hetében megjelentek sárga virágai” – írja a nemzeti park. Hozzáteszik, idén a Dél-Tiszántúlon található többi állománya is hasonlóan korán kezdett virágozni.

Ez a növény a szikes, ürmös pusztákon, azon belül is főként a kiemelkedő térszíneken, a padkás részeken fordul elő. Jelenléte a szakértők szerint azt mutatja, hogy

ezek a gyepek kiemelkedően jó minőségűek, ősi jellegűek.

A tájékoztatás szerint a pusztai tyúktaréjt először egy magyar természettudós, Láng Adolf Ferenc írta le a XIX. században. A faj latin nevében (Gagea szovitsii) pedig annak a magyar származású gyógyszerésznek (Johann Nepomuk Szovits) a neve szerepel, aki a fajleírás alapjául szolgáló példányt gyűjtötte.

Lelépő, fotók: Palcsek István Szilárd

Kapcsolódó