Lelépő
Image default

Máris visszatér egy magyar hegymászó a Himalájába, csúcstámadásra készül Varga Csaba

A világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára, a 8125 méter magas Nanga Parbatra indul Varga Csaba. A hegymászó pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül kívánja megmászni a pakisztáni Himalája hegycsoportban fekvő hegycsúcsot. 

Varga Csaba hivatalos kommunikációs partnerének, a Hazajárónak a tájékoztatása szerint a nagyváradi hegymászó június 6-án indul Budapestről Pakisztánba és várhatóan június 8-án érkezik az Indus folyó menti Chilas városába. Pár napos túra keretében éri el a 4200 méteren fekvő Nanga Parbat Diamir alaptáborát. Onnan aztán megkezdi az akklimatizációt, hogy aztán

nagyjából egy hónap álljon rendelkezésére a csúcs megmászásához, a Kinshofer úton.

A hegymászó kettős céllal indul a csúcsra: egyrészt a Nagyvárad feliratú magyar nemzeti zászló meglobogtatásával a partiumi, nagyváradi magyarok élni akarását hirdeti. Másrészt a világ hetedik és Magyarország első turista szervezete,

a Magyarországi Kárpát Egyesület (MKE) százötven éves jubileumára kíván megemlékezni.

Mint ismert, a Nanga Parbat csúcsát először egy német hegymászó, Hermann Buhl érte el 1953. július 3-án. A magyarok közül elsőként Erőss Zsolt mászta meg 1999-ben, de mivel nem volt csúcsengedélye, az eredménye nem hivatalos. Varga Csaba eddig öt nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsot mászott meg pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül: 2013: Gasherbrum II (8035 m), 2014: Broad Peak (8051 m), 2017: Manaszlu (8163 m), 2019: Gasherbrum I (8068 m), 2021: Dhaulagiri (8167 m).

Varga Csaba Nanga Parbat 2023 – MKE 150 expedíciójáról folyamatosan beszámolunk majd a Lelépőn.

Varga Csaba mellett két másik magyar hegymászóért is izgulhatunk. Klein Dávid és Kerekes Bence szintén Pakisztánba indult, hogy az ország egyik legveszélyesebb hegyének 6000-7000 méteres csúcsaira törjenek. A hegymászópáros expedíciójáról ebben, ebben és ebben a cikkünkben írtunk.

Lelépő, fotók: Varga Csaba hivatalos Facebook oldala

Kapcsolódó