Lelépő
Image default

Tornádó alakult ki tegnap Szentesnél, egy viharvadász le is fotózta

Földet ért az idei kilencedik, Magyarország területén kialakult tornádó, ami ezúttal Szentesnél  söpört végig.

A tegnapi hidegfront hatalmas peremfelhőkkel és zivatarlánccal érkezett meg pénteken, Szentesnél pedig tornádó is kialakult. Ez idén már a kilencedik forgószél, ami Magyarország területén alakult ki az Időkép szerint.

Még nyár elején írtuk, hogy az akkori időszak viharaiban hol alakultak ki tornádók. Májusban a nem mezociklonális eredetű légörvények Békéscsabán, júniusban Tatabányán, Budapesten, Miskolcon, Rohoncon és Ősiben is megfigyelhetők voltak. Sőt, ekkor volt olyan település is, ahol egyszerre több tölcsér is lenyúlt az égből. A kialakulását megelőző tubákból pedig már annyit produkált ebben az évben az időjárás, hogy már számolni sem lehet.

Így alakul ki a tornádó

Mint ismert, a tornádó pusztító erejű forgószélben megnyilvánuló meteorológiai jelenség. Jellemzője, hogy

A HEVESEN ÖRVÉNYLŐ LÉGOSZLOP A VIHARFELHŐBŐL INDUL KI, ÉS A FÖLDFELSZÍNNEL ÉRINTKEZIK.

Magyarországon kevésbé drámai hatású tölcsérek alakulnak ki, ezek zömében úgynevezett nem mezociklonális eredetűek.

Ahhoz, hogy forgószél alakuljon ki, több tényezőre is szükség van. Ilyen a lassú, szinte egy helyben álló konvergenciazóna, jelentős alacsony szintű labilitás, tartósan megrekedő fokozott örvényesség.

Soha nem ért földet annyi tornádó Magyarországon, mint az elmúlt pár napban

A forgószeleket szélerősségük és pusztításuk mértéke alapján osztályozzák az úgynevezett Fujita-skála segítségével. A Magyarországon észleltek zömében EF0, azaz gyenge kategóriába sorolhatók.

SZÉLSEBESSÉGÜK 105–137 KM/H KÖZÉ TEHETŐ.

Ebben az esetben a tetők sérülhetnek, eresz csatornák ledőlnek, a faágak letörnek és a gyenge gyökérzetű fák kidőlnek. Ezt leszámítva azonban nincs bejelentett pusztításuk.

Lelépő

Kapcsolódó