Lelépő
Image default

Elképesztően cuki, mosolygós szalamandrát fotóztak az Aggteleki Nemzeti Parkban

Tündéri fényképet osztott meg közösségi oldalán az Aggteleki Nemzeti Park. Egy mosolygós foltos szalamandra került kamera elé, és ha már ott volt le is fotózták. Sőt, a szakértő azt is elárulja, mindig ilyen jókedvű-e.

Folyamatosan mosoly ül az arcán

„No nem a fotó kedvéért mosolyodott el ez a kis foltos szalamandra lárva, egyszerűen csak a szalamandrák ilyenek: mindig mosolyognak” – írja az Aggteleki Nemzeti Park közösségi oldalán Juhászné Türke Ildikó. A szakértő szerint nemcsak mosolyogni tud ő, hanem tökéletes biológiai órája is van. Naptár nélkül is tudja, hogy lassan itt az idő.

Nyárvégi csendesség ül az erdőn, hűvösödnek az éjszakák, beköszönt a szeptember. Az Aggteleki Nemzeti Park tájékoztatása szerint a tavasszal született lárvák ilyenkor elhagyják víz alatti otthonukat. Ez leggyakrabban egy hűs hegyi patak lecsendesedő, mélyebb vizű medencéje.

Felöltik sárga foltos ruhájukat, elhagyják kopoltyúbojtjaikat és áttérnek a szárazföldi életmódra.

A foltos szalamandrákról

A nemzeti park munkatársa szerint a szalamandrákkal akár személyes barátságot is köthetünk, ugyanis minden példánynak egyedi mintázata van. Azt javasolja azonban, hogy túlzásba ne vigyük a barátkozást, hiszen feltűnő színezetük bőrük mérgességére hívja fel a figyelmet. Bár bőrének váladéka emberre nem veszélyes, szemünkbe kerülve sokáig kellemetlen szúró érzéssel társulhat.

A foltos szalamandra általában fekete alapszínezetű, sárga vagy narancssárga foltokkal.

Többnyire tizenöt-húsz centiméter hosszú, főként rovarokkal táplálkoznak. Általában éjszaka aktívak, petéiket a vízben rakják le, a lárvák is itt fejlődnek ki. Az ivadékok lassan fejlődnek ki, akár több évig eltarthat, mire elérik végleges méretüket.

A foltos szalamandra ahogyan több országban, úgy hazánkban is védett állat. Populációjuk globálisan csökkenő tendenciát mutat, elsősorban élőhelyveszteség és a környezetszennyezés miatt. Az állatokat különböző természetvédelmi intézkedésekkel próbálják megóvni.

Lelépő, fotók: Aggteleki Nemzeti Park és Unsplash

Kapcsolódó