Lelépő
Image default

Ma mutatják be a mozik a legigazibb Trianon-filmet

Csütörtökön mutatják be a mozikban a Béke – A nemzetek felett című dokumentum játékfilmet.

Az alkotást az legigazibb Trianon-történetnek nevezik, amelyben egyebek mellett olyan kérdésekre keresik a választ, hogy vajon mi történt a Franciaországba látogató magyar delegációval 1920. január 7. után, hogyan jutottak el odáig, hogy a szerződést 1920. június 4-én aláírják a felek.

Helmeczy Dorottya producer az M1-nek úgy nyilatkozott: sokat dolgoztak a filmen, amelynek bemutatóját a békeszerződés aláírásának 100. évfordulójára, 2020-ra tervezték, de a koronavírus-járvány miatt erre még két és fél évet várni kellett. Ez alatt az időszak alatt tovább kutattak, dolgoztak a filmen.

Ennek eredményeként egy kilencven perces alkotás készült el, amely kompakt egészben meséli el az akkori történéseket.

 

A cél az volt, hogyh egy olyan modern Trianon-filmet hozzanak létre, ami fel tudja kelteni a fiatalok érdeklődését.

Máthé Áron történész szerint a játékfilmes elemeket is tartalmazó alkotás még jobban átélhetővé teszi az akkori eseményeket, a magyar békedelegáció küzdelmét. Az alkotásban van egy nagy adag játékfilmes rész, azokat a jeleneteket, amikor a békedelegáció Franciaországban van, megfilmesítették.

Az előzményeket pedig archív anyagokon mutatják be.

A filmben magyar és francia történészek segítségével tárják fel az akkori belpolitikai és külpolitikai okokat és körülményeket. Emellett sok vizuális grafikát használtak a vesztességek érzékeltetésére.

MTI – nyomán lelépő.hu, fotók: Megafilm

Kapcsolódó