Lelépő
Image default

Ámulatba ejtő videó készült a tőzikevirágzásról ebben a csodálatos magyar erdőben

Csáfordjánosfa Győr-Moson-Sopron megyében fekszik és itt található az ország egyik leghíresebb tőzikés erdeje. Február és március között pedig a terület mágnesként vonzza a kirándulókat. Nem csoda, hiszen akár tízmillió virág is pompázhat ekkor. 

Milliónyi tőzike borul virágba koratavasszal

Fotó: Molnár Péter Photography

A Fertő-Hansági Nemzeti Park területén található tőziketanösvény egyedülálló az országban, hiszen feltehetően itt található a legnagyobb példányszámban a tőzike. Pontos számukat nehéz meghatározni, a szakértők becslése szerint a virágzás csúcspontján több milliónyi tőzike látványa nyűgözheti le a kirándulókat.

A Csáfordjánosfai-erdőben felüdülés a védett növények között sétálni.

Az összefüggő virágmező látványa mindenkit elvarázsol, felébreszti bennünk a természet iránti szeretetet és tiszteletet.

Varázslatos tanösvényen sétálhatunk végig

A huszonegy hektáros Csáfordjánosfai-erdő számos kiemelkedő növénytani értékkel rendelkezik, és 1999 óta a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság gondozza.

Az 1955 óta védett területen található a négy kilométeres tőzike tanösvény.

Itt öt információs tábla segítségével ismerkedhetünk meg a Répce menti élőhelyekkel és a helyi történelemmel. Érdekesség például, hogy a régi időkben a folyón közel ötven malom működött.

A tavaszi tőzike

A tőzike könnyen összetéveszthető a hasonló termetű és élőhelyigényű kikeleti hóvirággal, azonban néhány megkülönböztető jelleg alapján egyszerűen felismerhető. Virága szélesebb, a lepellevelek csúcsán pedig zöld vagy sárgás foltok találhatók. A kikeleti hóvirág esetében azonban külső lepellevelei fehérek, belső csúcsukon pedig zöld rajzolat látható.

A tavaszi tőzike tíz-harminc centiméter magasra nő.

Hagymás, évelő növény, mely gyertyános-tölgyesekben, ligeterdőkben és nedves réteken fordul elő.

Fotó: Andras Pinter Photography

A Pireneusoktól Belgiumig, keleten egészen Ukrajnáig elterjedt, és Magyarországon számos helyen megtalálható.

Hazánkban védett növény. Természetvédelmi értéke ötezer forint.

Lelépő, címlapfotó: Andras Pinter Photography

Kapcsolódó