Lelépő
Image default

TOP 5 teljesítménytúra, amit elképesztően várunk 2024-ben

A teljesítménytúrák mindig jó alkalmat adnak arra, hogy feszegessük a határainkat, a gyűjtésünkben szereplők azonban ennél jóval többet adnak. Az emlékezés lehetőségét, a tiszteletadást, varázslatos tájak felfedezését, nagyszerű közösségekhez való csatlakozás alkalmát, életre szóló élmények begyűjtését. Mutatjuk, idén melyikeket várjuk a legjobban. 

1. Kitörés túra – február

A Kitörés Emléktúra célja, hogy megemlékezzen azokról a magyar és német katonákról, akik a II. világháborúban két és fél hónapon keresztül hősiesen védték Budapestet és Nyugat-Európát a bolsevik Vörös hadsereggel szemben. Miután 1944. karácsonyán a szovjet ostromgyűrű bezárult a vár körül, az “Európa Erőd” védői a harc nélküli lemészárlást jelentő

kapituláció helyett — esküjükhöz híven — 1945. február 11-én a kitörést választották…

A Hazajáró Honismeretei és Turista Egyet és a Börzsöny Akciócsoport szervezésében zajló teljesítménytúrán a hősi halottak és azok előtt tisztelegnek a túrázók, akik mérhetetlen szenvedések árán, de életben maradtak.

2023-ban a kitörés túrán elképesztően sokan, több mint háromezerötszázan vettek részt. Nem véletlen, hogy az előző évben az egyik legnépszerűbb teljesítménytúrának választották. A Kitörés Túrára 25, 35 és 60 kilométeres távra lehet benevezni. További információk itt.

2. Pannon Alpok teljesítménytúra – április

Csipetnyi Alpok-hangulat Pannónia földjén! A Kőszegi-hegység varázslatos, egyedi tájegysége, klímája, növény- és állatvilága várja felfedezőit. Bércek és völgyek, kilátók és panorámák, kápolna és kastély, stájer házak és források, pincesor, no és egy jóféle kocsma. Ez vár arra, aki beenevez a Pannon Alpok teljesítménytúrára.

A túrázók öt táv közül választhatnak.

A kisgyermekeseknek, időseknek és a kezdőknek az öt és a tíz kilométeres távok ajánlottak, a gyakorlottabb túrázók benevezhetnek a húsz kilométeres túrára is. A kifejezetten rutinos teljesítménytúrázóknak a harminc és maratoni, a negyvenkét kilométeres távok ajánlottak.

További részletek itt.

3. Vértes 60 Történelmi Teljesítménytúra – május

A huszárhadosztály elesettjeinek sírjai viszonylag kis számban találhatók meg a térség falvainak temetőiben, illetve a Vértest övező erdőkben. A Gánton, Kápolnapusztán, Kőhányáson, Majkon, Vérteskozmán, Csákányos-pusztán, Körtvélyesen, Kapberek-pusztán, Csákváron található sírok árulkodnak csupán arról, hogy

a huszárság itt fejezte be a haza védelmében utolsó hősies harcait.

De a Vértesben szinte bármerre járva találkozhatunk még meglévő, jól látható bunkerekkel, géppuskaállásokkal, futóárkokkal.

A Vértes 60 teljesítménytúra célja emléket állítani a Vértesben a második világháborúban elesett magyar katonáknak. A Had- és Kultúrtörténeti Egyesület által szervezett teljesítménytúra tizenegy állomás és ellenőrzőpontot érint. Ezeken a helyeken korabelli egyenruhákat viselő hagyományőrzőink fogják a teljesítést igazolni, pecséttel ellátni a lapokat. Rövidített túra esetén a táv 25 km, 6 ellenőrzőponttal.

További részletek itt.

4. Kék Balaton teljesítménytúra – július

Egyelőre még kevés információ áll rendelkezésre az idei Kék Balaton teljesítménytúráról, az azonban biztos, hogy 2023-ban nem véletlenül lett az ország egyik legnépszerűbbje. A teljesítménytúra Pétfürdőtől Badacsonylábdihegyig tart a Balaton-felvidéki kék sáv jelzés mentén. Várhatóan hat táv közül választhatnak majd a túrázók: lesz 15 kilométer light és hard, harminc, negyvenöt, hatvan és száztíz kilométeres táv is.

További részleteket ide kattintva fognak a későbbiekben közölni a szervezők.

5. Tanúhegyek nyomában – November

Immáron hagyomány, hogy november végén a Tanúhegyek nyomába eredhetünk egy fantasztikus teljesítménytúrán. A Tanúhegyek nyomában a Magyarországi Kárpát Egyesület és a Szent Jakab Zarándok Egyesület által szervezett teljesítménytúra, amelynek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik legszebb része ad otthont. A választható távok kínálatát rendre úgy állítják össze, hogy mindenki megtalálja a neki legmegfelelőbbet.

A TÚRA SORÁN BEJÁRHATÓ A SZENT GYÖRGY-HEGY, SZIGLIGET, BADACSONY, GULÁCS, A TÓTI-HEGY, KÁPTALANTÓTI ÉS A CSOBÁNC IS.

A teljesítménytúra 2024-es kiírása még nem jelent meg, de a korábbi tapasztalat alapján ide kattintva lesznek a részletek elérhetők.

Lelépő, Fotók: Hazajáró Honismereti és Turista Egylet, Tanúhegyek nyomában Facebook oldal, Somogyi László, Aktív Magyarország

Kapcsolódó