Lelépő
Image default

Új rekord született a Hortobágyon – Imádják a nemzeti parkunkat ezek a gyönyörű madarak

Rekordmennyiségű túzokot számoltak a Hortobágyi Nemetzi Park Igazgatóságának munkatársai a Bihari-sík Tájegységben. Az örömhírt a tavaly ötven éves nemzeti park jelentette be közösségi oldalán.

Több száz túzok élvezi a Hortobágy vendégszeretetét

Az idei tél során, mint minden évben, az egész országra kiterjedő túzok szinkron számlálást tartottak a természetvédelmi szakemberek. Ennek során a Bihari-sík Tájegységben is felmérték a telelő madarak számát.

Simay Gábor, a nemzeti park Természetvédelmi Őrszolgálának munkatársa arra hívja fel a figyelmet, hogy az évnek ebben az időszakában a túzokok csapatokba verődnek és különböző mezőgazdasági kultúrákon vagy gyepeken, többnyire tradicionálisnak számító telelő területeken várják ki a tavasz érkezését és a dürgési időszak kezdetét.

„A telelő csapatok jellemzően egy-két tucattól akár száz példányt meghaladó madarat is számlálhatnak” – magyarázza.

Az idei télen a Bihari-sík Tájegységben az elmúlt évtizedek egyik legjobb eredménye született.

A számolásban résztvevők összesen 351 példány túzokot regisztráltak.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság teljes illetékességi területén összesen 537 példányt figyeltek meg a szinkron alkalmával.

Egy másik nemzeti parkunkban is sok madarat számláltak

A január közepén zajlott le a Körös-Maros Nemzeti Park területén is a nemzetközi túzok szinkronszámlálás. Ennek során összesen hatszáznegyvenegy madarat regisztráltak. A számok azt mutatják, hogy az állomány stabil, sőt évről-évre növekszik.

A nemzeti park tájékoztatása szerint a legjelentősebb állomány hosszú évek óta a Dévaványai-Ecsegi pusztákon él. A területen most kiemelkedően jó eredmény született: ötszáznegyvenhárom túzokot sikerült megszámolni.

EBBŐL HÁROMSZÁZ A KAKAS, KÉTSZÁZNEGYVENHÁROM PEDIG A TOJÓ.

Kiderült, hol telel a legtöbb túzok

Lelépő

Kapcsolódó