Lelépő
Image default

Már a Tisza-tónál jár a tiszavirágzás – a hétvégén még látható a csodás jelenség

Most éri meg igazán körbetekerni kerékpáron a Tisza-tavat, három napig ugyanis még részesei lehetünk a látványos tiszavirágzásnak.

A Tisza-tónál is megkezdődött a kérészek rajzása

„A Tisza-tó térségében is elkezdődött a tiszavirágzás. Az öblítőcsatornákban és a kanyarulatok külső ívén tízezres nagyságrendben szép előrajzást lehetett megfigyelni június 6-án csütörtökön este” – adta hírül Gál Lajos a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának munkatársa.

Mint ismert, a látványos tiszavirágzás csupán néhány napig tart.

A kérészek három évnyi lárvaállapot után azért kellnek ki, hogy szaporodjanak, majd szinte azonnal elpusztuljanak. Éppen ezért a rajzásuk is csupán pár napig tart.

Elképesztően népszerű a biciklisek körében a Tisza-tó

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Kiskörei Szakaszmérnökségének statisztikai adatai szerint sosem kerékpároztak még annyian a Tisza-tónál, mint az elmúlt egy évben. Úgy tudni, évente nagyjából százezren kerékpároznak erre. Jó hír, hogy májustól két új kerékpáros és gyalogos kishajó is közlekedik a tó északi és déli partja között.

Ahogyan azt a Lelépő is megírta, az új hajós lehetőséggel, 65 kilométeres Tisza-tavi kis kört – Tiszaderzs és Tiszanána-Dinnyéshát között a vízen „levágva” – egy körülbelül 45 kilométeres közepes karikára és egy nagyjából 20 kilométeres mini körre lehet bontani.

Szintén kihagyhatatlan a tiszavalki Szivárvány Kikötőből körülbelül nyolcszáz méterre található a tizenkét méter magas Nagy Lilik kilátó. Ennek tetejéről az Apota nevű területet, valamint a Liliomos-öblöt lehet belátni.

AKINEK SZERENCSÉJE VAN, ANNAK A MADÁRREZERVÁTUM LEGCSODÁSABB MADARAI IS MEGMUTATJÁK MAGUKAT.

A nádasban bújik meg és csak vízről lehet megközelíteni a Tisza-tó legújabb kilátóját

Lelépő

Kapcsolódó