Lelépő
Image default

Sorra mentik a bokasérülteket a hegyimentők ezen a népszerű kirándulóhelyen

Két hónap alatt három bokasérültet kellett mentenie a Börzsönyi Hegyimentőknek a népszerű kirándulóhelyről, a Remete barlangtól.

Március végén egy középkorú hölgy szenvedett bokatörést a Remete barlangoknál, májusban pedig egy bokatöréses férfit kellett menteni a közelben lévő Ördöghegyről. Június elején pedig szintén egy középkorú hölgy szenvedett a környéken bokasérülést.

Miért ennyi a bokasérült a Remete barlangnál?

A sérüléseknek több oka is lehet. A Remete barlang és környéke népszerű kirándulóhely, ami megnövekedett látogatószámot eredményezhet. Több látogatóval arányosan nő a balesetek száma is. A Börzsöny hegység egyes részei ráadásul nehezebb terepviszonyokkal is rendelkezik.

A sziklás, egyenetlen vagy csúszós utak veszélyesek lehetnek, különösen azok számára, akik nem gyakorlottak a hegyi túrázásban.

A számottevő bokasérülés oka lehet az is, hogy sok kiránduló nem visel megfelelő lábbelit vagy túrafelszerelést. Az időjárási viszonyok változása, például eső vagy hirtelen hőmérsékletváltozások, a terepet csúszósabbá és nehezebbé tehetik, növelhetik a ficamok és egyéb a sérülések kockázatát.

Hogyan lehet megelőzni az ilyen jellegű sérüléseket? Összegyűjtöttünk öt tippet.

1. Viseljünk túrázásra alkalmas, bokát jól tartó, csúszásmentes talpú cipőt. A megfelelő lábbeli kulcsfontosságú a bokasérülések megelőzésében.
2. A hosszabb kirándulások, teljesítménytúrák előtt is mozogjunk rendszeresen, erősítsük a láb és boka izmait. Az egyensúlyfejlesztő gyakorlatok különösen hasznosak lehetnek.
3. Tájékozódjunk előre az útvonalról, és válasszunk a fizikai felkészültségüknek megfelelő nehézségű túrát. A térképek és útvonal-leírások átnézése segít a megfelelő felkészülésben.
4. Haladjunk lassan és óvatosan a nehéz terepeken, különösen lejtőkön vagy csúszós szakaszokon.
5. Rendszeresen tartsunk pihenőt és fogyasszunk elegendő folyadékot. A fáradtság növeli a balesetek kockázatát.

Lelépő, fotók: Szállás.hu

Kapcsolódó