Lelépő
Image default

Veszprém vármegye legcsodálatosabb természeti tájain kel életre és varázsol el végérvényesen a zene – Interjú

A természet és a zene ereje kapcsolódik össze Veszprém vármegye legcsodálatosabb tájain egy egyedülálló koncertsorozatnak köszönhetően. A Természetre hangolva eseménysorozat minden egyes állomása igazi kuriózum mind a környezete, mind a zenei élménye miatt. Ennél azonban jóval többet nyújt érzésekben, illatokban, tapasztalásokban, kapcsolódásokban. Erről beszélgettünk Punk Zsófi szervező, ötlet-és programgazdával.

Hogyan született meg a Természetre hangolva ötlete?

Több gondolati szál találkozása, amelynek köszönhetően megvalósult a Természetre hangolva programsorozat. Tizenötéves rendezvényszervezői múlttal, 2020 tavaszán elhagytuk a fővárost és egy Veszprém megyei kis településre költöztünk, karnyújtásnyira az erdőtől, egy jurtába. A természethez való alkalmazkodás a mindennapjaink része és minél közelebb kerülsz a természethez, annál közelebb kerülsz önmagadhoz, a gondolataidhoz – új tervek és célok körvonalazódnak, csak meg kell várni a pillanatot. Terveink között szerepeltek kisebb létszámú események szervezése, de még nem éreztük, hogy eljött az ideje. Tavaly jött velem szembe a VEB2023 „Kulturális és művészeti pályázati projekt” kiírása, gondoltam, nincs mit veszíteni, valósítsunk meg egy szerelemprojektet, amivel teljes lényünkkel azonosulni tudunk és

alkossunk maradandót, teremtsünk közösséget, mindezt tökéletes egyszerűséggel.

Kézzel foghatóvá válik a zene és megtörténik a csoda

Az idei év talán legizgalmasabb zenei programfolyama a Természetre hangolva. Mi volt a kiinduló koncepciója a koncertsorozatnak?

A projekt 2023 májusában – a VEB2023 támogatásával – indult útjára, átfogó célja térség természeti kincseinek bemutatása sokoldalú zenei előadókkal. Egy olyan láthatatlan szféra teremtése a természet és a zene erejének összekapcsolásával, mely a közönség és a művészek számára is érzékelhetővé – láthatóvá, hallhatóvá, szinte tapinthatóvá – válik, energiákat szabadít fel, együtt merítkezhetnek belőle.

Hátralépni, meglátni és átélni az egyszerűség tökéletes szépségét.

A természet értékeinek védelme kiemelten fontos eleme a programnak, ezért a koncertek minimális környezeti beavatkozással, kis létszámú hallgatóság előtt, fenntartható módon, hulladékmentes eseményként valósulnak meg.

Hogyan választottátok ki a helyszíneket, milyen szempontok szerint döntöttetek? Egészen változatos ugyanis a kép a kőkrátertől az arborétumon át a dolomitbányáig.

Nem volt egyszerű választani, mert a térség varázslatos, geológiai szempontból kiemelkedően látványos és sokszínű. Ugyanúgy, ahogy az előadóak is változatosak, a helyszínválasztásnál is szempont volt, hogy minél tágabbra nyissuk a szemeket. Az elsődleges kritérium, amelynek meg kellett felelni a helyszínválasztásnál, hogy az adott település az EKF (Európa Kulturális Fővárosa) térséghez tartozzon. Ezt követően elindult az egyeztetés a Balaton-felvidéki Nemzeti Park felelős kollégáival, adott esetben az illetékes önkormányzatokkal, teret tudnak-e adni a projektnek.

Célunk, hogy más perspektívából mutassuk meg a régió természeti csodáit,

de végig szem előtt tartva, hogy a „kiszemelt” helyszínek jórészt természetvédelmi területhez tartoznak, így nagyon körültekintőnek kell lenni.

A legszebb veszprémi tájakon varázsol a Természetre hangolva programsorozata

Az impozáns helyszínlistát elnézve ez igazán jól sikerült.

Aki szereti a rendhagyó rendezvényhelyszíneket, a nem mindennapi előadókat és a szabadban töltött perceket, megtalálta a helyét! Ugyanis valamennyi helyszínt túraútvonal vagy tanösvény keresztez. Egy másik szempont – milyen infrastruktúra áll rendelkezésre az adott helyszínen, ami szorosan összefügg az előadók technikai igényeinek kielégítésével.

Vannak olyan helyszínek, ahol semmiféle infrastruktúra nem áll rendelkezésre – azaz nincs áram, víz, mellékhelyiség. Tehát vagy hangosítás nélkül vagy akkumulátoros hangosrendszerrel oldjuk meg koncerthangosítást, toilette-t telepítünk és ivóvizet biztosítunk a résztvevőknek, kiskedvenceknek. Nincs kitelepített vendéglátóegység, se eszközök, azaz mindenki saját magának gondoskodik az ülőalkalmatosságról, székről, pokrócról, illetve az elemózsiáról. Igyekszünk hulladékmentessé tenni az eseményt és erre a résztvevők figyelmét felhívni.

Kik azok, aki elsősorban részt vesznek ezeken a különleges koncerteken?

A tények felülírták a várakozást, aminek örülök. Egy sokkal szélesebb résztvevői kör érdeklődik az események iránt, akik az ország különböző pontjairól érkeznek, a legkisebbektől a kicsit nagyobbakig. A legfiatalabb résztvevőnk másfél éves volt, de a nyolcvan év felettiek is előszeretettel látogatták az eseményeket.

Akusztika szempontjából ki lehet emelni egyetlen helyszínt?

A szabadban minden hang másképp szólal meg, mint egy koncertteremben vagy egy szobában. Akusztika szempontjából hegyesdi bányató, a zirci Ciszterci Arborétum (utóbbi esetében szintén tó volt a közelben) és a zalahalápi kráter is izgalmas volt.

A szombati gyenesdiási dolomitbánya gyomra is igazán különleges lesz!

A könnyűzenei előadók köre is változatos volt. Hogyan kapcsoltátok össze az ő előadásukat a természeti környezettel?

Volt, hogy a helyszín „választotta” az előadót, volt, amikor az előadó – képletesen – választotta a helyszínt. Leszűkítettem a helyszíneket, kirajzolódtak az előadók, technikai igények. Hallgattam a zenét és láttam a helyszínt magam előtt. Egyik előadó sem járt korábban ezeken a helyszíneken, a képek árulkodnak, de csak részben adják vissza a varázst.

De amikor megérkezel… meg kell érkezni…

Emlékezetes pillanatokból, felejthetetlen élményekből nincs hiány

Számodra melyik volt a legemlékezetesebb?

Mindegyik eseménynek megvolt a saját varázsa, energiája. Emlékezetes pillanatokat szül a természet tréfáival, huncutságai, amikor minden erőnkkel próbálunk alkalmazkodni a környezeti hatásokhoz. Például az Ébredő Vulkán szobroknál a művészek, Török Tilla folk trió, Füzesi Gergely handpan előadó és a hallgatóság közel 100 kilométer per órás szélben álltak helyt. A hegyesdi bányatónál pedig kishíján elsodort minket a vihar. De legalább annyira élnek bennem azok a pillanatok, amikor látod a nyitott közönséget és a művészt kapcsolódni egymáshoz, a helyszínhez.

Miben tud szerinted más zenei élményt nyújtani egy olyan koncert, ahol csak pár tucatnyi embernek zenélnek a teltházas produkciókhoz képest?

Azt gondolom, sokkal személyesebb, intimebb a hangulat egy kisebb létszámú eseményen. A szervezés alatti kapcsolattartás is fontos. Szeretem, hogy tudok kommunikálni előzetesen a résztvevőkkel – írhattak felhívhattak, ha kérdésük volt, vagy akár a párjukat lepték meg a koncertélménnyel. Minden együtt hat. Más, mert kicsi, más, mert máshol van és mi is másképp vagyunk.

Október 7-én lesz az idei koncertsorozat utolsó állomása Gyenesdiáson, a Dolomitbányában. Mire számíthatnak itt a résztvevők?

Az október 7-i program egy előre nem tervezett ráadás koncert. Egyszerűen nem akartam, hogy vége legyen. A helyszín magával ragadó – egy csodálatos tájseb, melyet a természet próbál visszahódítani -, akárcsak az előadók éteri muzsikája. 16:00 órakor kezdődik a koncert a bánya gyomrában, ez alkalommal a handpan és a hegedű improvizációs játéka hívja a hallgatóságot egy izgalmas felfedezőútra! Közreműködik Füzesi Gergely handpan előadó és Bakai Márton hegedűművész. Várjuk kicsiket, nagyokat, kiskedvenceket. Online és helyszíni jegyvásárlásra is van lehetőség.

Lesz folytatás? Vannak még olyan rejtett természeti kincsei a Balatonnak, amibe bele tudnátok csempészni a zenét?

Igen, nagy vágyam a programsorozat folytatása. Természeti kincsekből és fantasztikus előadókból szerencsére nincs hiány. Ez az év remek volt arra, hogy útjára induljon a projekt, tapasztalatokat, élményeket gyűjtöttünk, ami nem csillapítja a lendületet, várom a folytatást! A régió télen is az élen, ezt szeretném megmutatni… körvonalazódik egy februári nyitó koncert, a részleteket hamarosan elárulom.

A Természetre hangolva koncertsorozat utolsó előadásáról további részletek az esemény Facebook oldalán érhetők el.

Lelépő, fotók: Természetre hangolva, Kőrösi Tamás, Veszely Bence és Megyeri Dani

Kapcsolódó