Lelépő
Image default

Csodálatos látvány a nemzeti színeket öltött lillafüredi vízesés

A nemzeti ünnepünk hosszú hétvégéjére nemzeti színekbe öltözött a lillafüredi vízesés. A látványos fényfestésről Horváth Csongor és a Lillafüred Online tett közzé nagyszerű felvételeket.

„Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek és áldozatainak tiszteletére piros-fehér-zöldbe öltözött a turisták kedvence, a lillafüredi vízesés” – írja közösségi oldalán a Lillafüred Online. Hozzáteszi, a különleges fényfestés még március 17-én, vasárnap, 18 órától is megtekinthető lesz a Lillafüredre látogatók számára.

A lillafüredi vízesésről

Tudtad, hogy a húsz méteres lillafüredi-vízesést emberi kezek formálták, hogy egyenesen a szívünkbe oltsa a természet erejét és szépségét? A Lillafüredi Palotaszálló építésekor született meg ez a mestermű, amit akár egy igazi mérnöki csodaként is emlegethetnénk. Eredetileg a Szinva patak a Hámori-tóba torkollott, de az impozáns palotaszálló építésekor úgy döntöttek, egy festői zuhataggal bővítik a környék természeti kincseit.

A palotaszállótól húzódó sétányról csodás kilátás nyílik, az ösvényen pedig biztonságosan le lehet ereszkedni a vízesés lábához is, az Anna-mésztufabarlanghoz.

A Lillafüredi Palotaszálló maga is egy különleges ékszerdoboz. 1925 és 1929 között, Lux Kálmán tervei alapján épült és neoreneszánsz stílusban pompázik. A Szinva-források felé elterülő hatalmas parkja botanikai ritkaságokat rejt. A függőkertek és a teraszos sétányok pedig csak még inkább fokozzák a hely varázsát.

A barlangok hónapjában a lillafüredi titkok is feltárulnak

Tizenhárom már meghirdetett programmal várja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a kalandvágyókat, a Bükk szerelmeseit, túrakedvelőket, kirándulókat a Barlangok Hónapja kapcsán. Március 23-án a lillafüredi Szent István-barlangban is. Itt a szakemberek

olyan részeit mutatják meg a barlangnak a látogatóknak, amelyek bejárására a rendszerint induló túrák alkalmával nincs lehetőség.

Ezek a ritkán látható területek a Fekete-terem és Tordai-hasadék. Ezúttal, rendhagyó módon, a barlang története, változatos formakincse és kialakulása mellett, kiemelt figyelmet szentelnek a barlang élővilágára, az itt telelő „bőregerekre” és azok védelmére.

További részletek és programlehetőségek ebben a cikkünkben találhatók.

Indul a barlangok hónapja, elképesztő kalandokra csábít ez a nemzeti parkunk

Lelépő, fotók: Horváth Csongor, Lillafüred Online

Kapcsolódó