Lelépő
Image default

Varázslatos szivárványfelhő ragyogta be az eget

Ahogy a nap sugarai melegítik az égboltot és a nedves levegő szelíd simogatása körülveszi bolygónkat, egy varázslatos jelenség megszületésének lehetünk szemtanúi. A szivárványfelhők minden alkalommal ámulatba ejtik az embert festői látványukkal. De vajon mi áll a kialakulásuk mögött? Utánanéztünk.

„Főldiekkel játszó égi tűnemény…”

A szivárványfelhők, vagy más néven irizáló felhők nem csupán a különleges látványuk miatt kapnak figyelmet, hanem azért is, mert ritkán jelennek meg az égbolton. A minap felbukkanó égi tüneményről Kucsora Gábor készített és osztott meg látványos fotókat a közösségi médiában.

Az irizáló felhők kialakulása a napfény és a jégkristályok találkozásához köthető.

Ahogy a nap sugarai áthatolnak az égbolton, a fény szóródni kezd és jut belőle bőven a felhőkben lebegő vízcseppekre és jégkristályokra is. A kristályok elrendeződése és a fény megtörése miatt különféle színek jönnek létre, hogy aztán szivárványfelhőket alkossanak.

A szivárványfelhők kialakulásához minden körülménynek megfelelőnek kell lennie

De miért olyan ritka ez a jelenség? Nos, a szivárványfelhők megjelenése nem csupán a napfény és a jégszemcsék játékán múlik, hanem

a megfelelő körülmények egyidejű fennállásán is.

A felhőknek ideális magasságban kell lennie, a jégszemcsék méretének és alakjának megfelelőnek kell lennie, az égbolton pedig tiszta körülményeknek kell várnia a napfény optimális szögben való beérkezését.

A szivárványfelhők megfigyelése tehát igazi ajándék. Emlékeztet minket arra, hogy még a hétköznapi dolgokban is rejlik szépség és csoda, ha észre tudjuk venni.

Lelépő, fotók: Kucsora Gábor

Kapcsolódó