Lelépő
Image default

Felébredtek téli álmukból a Balaton tündéri mocsári teknősei

„Pár héttel korábban a szokásosnál. A Balaton gyorsan felmelegedő part menti sekély vizeiben és a nádasok védettebb területein a mocsári teknősök is felébredtek téli álmukból” – osztotta meg a jó hírt Somogyi László a Lelépő hivatalos Facebook csoportjában.

A mocsári teknősök a balatoni túravezető által készített fotókon láthatóan élvezik a tavasz első napsugarait és örömmel fedezik fel újra téli álmukból ébredve élőhelyüket.

A mocsári teknősről

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület leírása szerint a mocsári teknős páncéljának hossza körülbelül húsz centiméter, de egyes, nem magyarországi populációkban elérheti a harminc centimétert is.

A PÁNCÉL LAPÍTOTT, OVÁLIS, HÁTRAFELÉ ENYHÉN KISZÉLESEDIK.

A nőstények páncélja valamivel kerekebb és magasabb, mint a hímeké. A hát- és a haspáncél rostos szalagokkal kapcsolódik össze. A haspáncél az úgynevezett csukló előtti és a csukló utáni csontlemezek mentén mozgatható, a hímeknél horpadt, a nőstényeknél lapos.

A mocsári teknős okkersárga, vagy barnás színű, a pajzshatárok mentén keresztirányú fekete csíkkal. Ezek néha egészen szélesek és elmosódottak, és dominálhatják az egész haspáncélt. Mindenféle mendemondákkal ellentétben a teknőspáncél jelentős súlyt nem bír el, csak a ragadozók egy – egyébként nem elhanyagolható – részével szemben nyújt védelmet.

Hátpáncéljuk, a fej és a végtagok alapszíne sötét, feketésbarna vagy grafitszürke olajzöld beütéssel. Ezeket mindenütt, de különösen

A NYAKON ÉS A FEJEN KISEBB NAGYOBB CITROMSÁRGA VAGY SÖTÉTSÁRGA PETTYEK TARKÍTANAK.

A páncélon a pettyek mintha a pajzsok testközépi részeitől kifelé, sugárirányban futó vonalak mentén rendeződnének.

Élőhelyük Magyarországon

A mocsári teknős országszerte megtalálható, tavak és folyók mentén, mocsaras területeken.

ELSŐSORBAN A LASSÚ FOLYÁSÚ ÉS ÁLLÓ VIZEKET KEDVELI,

így inkább azok közelében számíthatunk rá. Éppen ezért inkább az alföldi és dombvidéki tájainkon jellemző, de helyenként középhegységi tavainkban is előfordul.

Idejük nagy részét vízben töltik. Ha a környezetükben minden víztest kiszárad, akár nyári nyugalmi periódust is beiktathatnak, és ilyenkor például a földbe áshatják magukat.

Lelépő, fotók és videó: Somogyi László

Kapcsolódó