Lelépő
Image default

Az ország legkülönlegesebb formájú tavánál még a törökök is megszelídültek

A Balaton és a Velencei tó mellett méltatlanul kevés szó esik hazánk többi taváról, holott egészen különleges természetes vizeink vannak kis hazánkban. Itt van például a kígyó formájú Szelidi-tó.

Különleges állóvíz egy természetvédelmi területen

A Kiskunságban, Kalocsa közelében található a Szelidi-tó, amely a maga öt kilométeres hosszával, százötven-kétszáz méteres szélességével az országban az ötödik legnagyobb állóvize, amely kétségtelenül a legkülönlegesebb formájú tó az országban. Hogy miért? Mert pontosan úgy kanyarog, mintha egy kígyó lenne. 

A kígyó forma a levegőből látszik igazán jól.

Balázs Róbert látványos légifotókat készített a Szelidi-tóról siklóernyős sétarepülés közben és a közösségi médiában osztotta meg. Jól látható, ahogy tekereg a tó vize a nádasok sűrűjében, a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi területén.

Legendák fűződnek hozzá

De nem csak egyedülálló formájával hívja fel magára a figyelmet a Szelidi-tó, hanem legendáival és fantasztikus vizével is. A történet szerint az állóvíz neve a török hódoltság idejére nyúlik vissza. A közeli Várdombnál ugyanis a török csapatok a magyar túlerőt látva,

megállásra és kompromisszumokra kényszerültek, vagyis „megszelidültek” ezen a területen.

Egy másik história szerint az állóvíznek gyógyító ereje van. Bence vitéz úgy meghajszolta lovait hogy azok patái elvástak. De miután a lovak hosszasan a Szelidi-tó vizében állva ittak, sebeik gyorsan rendbe jöttek.

A legendának lehet valóságalapja,

ugyanis a talajból sok nátrium-magnézium-karbonát és nátrium-jodid oldódik ki, ezért már a középkorban sebgyógyításra használták, ma inkább idegrendszeri, hormonális és reumatikus bántalmak kezelésére ajánlják.

A Kiskunság másik csodás tavánál nemrégiben adatk át új kilátókat, madármegfigyelő állomásokat és egy tanösvényt is, amit a kirándulók már birtokba is vehettek. A tavalyi aszályos időszak azonban ezt a tavat is kihívások elé állította, csakúgy, mint azt az állóvizet, amely nyáron kiszáradt, mostanra viszont szabályosan újjászületett. Érdemes kerékpárral bejárni a vidéket, de erősen ajánlott ezt a csodás bicikliutat is kipróbálni, hiszen fantasztikus tájakon vezet keresztül.

Lelépő.hu, fotók: Balázs Róbert és Holczer Tibor

Kapcsolódó