Lelépő
Image default

Monumentális tűzfalfestmény lesz Szeged új látványossága

Ismét a Színes Város fog nagyot alkotni. Ezúttal Szeged egyik panelházának oldala születik újjá kezeik között egy varázslatos tűzfalfestmény formájában.

Egy csodálatos, de hihetetlenül nagy szecessziós falfestményt fognak elkészíteni a szegediek szavazatai alapján a város egyik tűzfalára. Az alkoktás a Székely sor éke lesz – adta hírül közösségi oldalán a Színes Város.

A terveket Váczy Enikő muralista grafikus készítette és a Tiszát valamint a napfényt ábrázolja.

Hamarosan megkezdődnek tűzfalfestmény előkészületei, aminek során felállítják majd az állványoket és kikeverik a festékeket. A munka várhatóan augusztusban kezdődik majd és a tervek szerint két hetet vesz majd igénybe. Ez azt jelenti, hogy

nyár végére már biztosan csodálatos, új arcát mutathatja meg a világnak a szegedi panelház.

Monumentális falfestmény díszíti az egyik leszebb alföldi kisvárosunkat is. Nemrég készült el egy háromszáz négyzetméteres street art alkotás Kiskunfélegyházán, amely a város legszebb épületét ábrázolja meseszép virágok ölelésében.

Monumentális falfestmény díszíti az egyik leszebb alföldi kisvárosunkat

Ezen kívül a Színes Város alkotásaiban számos helyen gyönyörködhetünk. A Lelépőn is megmutattuk, milyen elképesztő lett az a budapesti tűzfalfestmény, amelyen az egyik ikonikus magyar rajzfilm főhőse elevenedik. meg. De a főváros járva a Macskafogóba is beleütközhetünk, sőt, a főváros első játszó-utcájának az emlékét is megtekinthetjük. Ez utóbbi a Neopaint alkotása.

Mint ismert, a modern tűzfalfestmények elterjedésének egyik fő mozgatórugója a Graffiti mozgalom volt az 1960-as és 1970-es években. Ezen alkotások egyfajta kulturális kifejezést és politikai üzeneteket hordoztak magukban.

A street art a 20. század második felében tovább fejlődött,

és egyre inkább elfogadottá vált a városi környezetben. A tűzfalfestmények nemcsak a városi környezetet díszítik és színesítik, hanem közösségi művészeti projektek révén hozzájárulnak a kulturális sokféleség megőrzéséhez, a történelem és az identitás megjelenítéséhez, valamint fontos üzenetek és közérdekű ügyek terjesztéséhez is.

Lelépő, fotó: Színes Város Facebook oldala

 

Kapcsolódó