Lelépő
Image default

Isten éltessen, Macskafogó!

1986. október 2-án mutatták be az azóta már ikonikussá vált magyar rajzfilmet, a Macskafogót, amelyet Ternovszky Béla rendezett és a Pannónia Filmstúdió gyártott le, hogy aztán a MOKÉP forgalmazásában jelenhessen meg. Generációk nőttek fel rajta és egy egész ország ismeri a mai napig is Grabowski, Teufel, Safranek vagy éppen Nero von Schwarz nevét.

Azt azonban már kevesen tudják, hogy a fővárosban két helyen is lehetőségünk nyílik arra, hogy nosztalgiázzunk egyet, felidézve az ex szuper-egér ügynök kalandjait és az óriás robotkutya sikerét, aminek köszönhetően az egértársadalomban béke születik.

1. Pannónia Filmstúdió

A Pannónia Filmstúdiónak meghatározó szerepe volt a hazai rajzfilmgyártás és szinkronizálás történetében. Generációk számára is sokat jelentő filmalkotások készültek itt, mint a Vuk, a Pom – pom vagy az éppen ma harminchat éves Macskafogó. Budapesten, a Hűvösvölgyi úton található műemlék épületben egy állandó kiállítás keretében számos különleges tárgyon és eszközökön keresztül lehet belesni a kulisszák mögé.

2. Szigony utca

A Színes Város Csoportnak köszönhetően 2019 óta a budapesti Szigony utcában látható egy hatszáz négyzetméteres falfestmény, amit Szórádi Csaba által tervezett 1986-os mozi plakát inspirált. Úgy tudni, a street art remekmű elkészítéséhez mintegy négyszáz liter festéket használtak fel.

lelépő.hu, fotók: Színes Város

Kapcsolódó