Lelépő
Image default

Megkezdődött a szarvasbőgés – Nyugalom kell az állatoknak, élmény az embereknek

Szeptember elején a szokásos időben kezdődött meg a gímszarvasok násza, azaz a szarvasbőgés időszaka, amely a természetkedvelők számára felejthetetlen pillanatokat nyújtó élmény, a vadak számára azonban nyugalmat igényel. 

Az erdőkben zajló szarvasbőgés időszaka különleges, az állatok számára a nászuk miatt, az embereknek pedig az évente egy alkalommal hallható különleges hangok miatt. Az erdők azonban eltérően dönthetnek arról, hogy lehetőséget biztosítsanak az érdeklődőknek, hogy a részesévé válhassanak az élménynek.

A Mecsekerdő például a vadak nyugalmának biztosítása érdekében erdőlátogatási korlátozást vezetett be

a Szigetvári Erdészet sasréti és szentegáti vadászterületeire, a Sásdi Erdészet kisvaszari vadászterületére, az Árpádtetői Erdészet hetvehelyi (Nyugat-Mecsek), továbbá a Pécsváradi Erdészet kárászi és mészkemencei (Kelet-Mecsek) vadászterületére.

Ennek értelmében itt csak reggel kilenctől délután négyig szabad tartózkodni, azonban a Nyugat-Mecsek vadászterület, a Kisvaszar vadászterület, a Sasrét vadászterület és a Kelet-Mecsek vadászterület továbbra is korlátlanul látogatható.

A Gemenc erdő pedig szarvasbőgést hallgató túrákat szervez a pörbölyi Ökoturisztikai Központból.

Szeptember 11-ig, csütörtökön, pénteken és szombaton lehet részt venni a kiránduláson.

A résztvevők az erdei vasúttal juthatnak el a “leghangosabb” erdőrészekbe ahol nagy eséllyel lehet szarvasbőgést hallani. A túrák célja, hogy a résztvevők a lassan besötétedő réten vagy tisztáson csendben ücsörögve, sétálva átérezhessék a bikák hangjától zengő erdő különleges hangulatát. A túrákra előzetes jelentkezés szükséges a Gemenc Zrt oldalán keresztül.

lelépő.hu

Kapcsolódó