Lelépő
Image default

Több mint ezer tonna hulladékot gyűjtöttek össze a természetvédők a Tisza forrásvidékén

Ezerkétszáz tonna hulladékot gyűjtöttek össze és hasznosítottak újra a Tisza ukrajnai forrásvidékén. A projekt a PET Kupa Egyesület és a Diageo vállalat közös programjának keretében valósult meg a természetvédők közreműködésével.

Elképesztően sokan vettek részt a Tisza forrásvidékét érintő akcióban

A két szervezet közös, két évre szóló, Call-action elnevezésű projektje a helyi lakosság, köztük huszonegy település, huszonkilenc iskola és közel hatvankétezer lakos és diák közvetlen bevonásával valósult meg.

A projekt eredeti vállalása egy éven belül teljesült, jelentősen túllépve az eredetileg kitűzött célt.

A szervezetek hatszázkilencven tonna hulladék begyűjtésére, szelektálására és feldolgozására vállalkoztak a Tisza kárpátaljai forrásvidékén. A területen a korlátozott központi hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás hiánya miatt nagyjából hárommillió tonna hulladék halmozódott fel. Ez veszélyeztette a helyi környezetet, a folyókat, az erdőt,

nemcsak az ukrajnai szakaszon, de Magyarországon is.

Magyarországon is szennyezett volna a hulladék

„Évtizedes folyómentő tapasztalatainkkal szerencsére nem ritka, hogy túlteljesítjük a célokat, de a mostani eredmény valóban egészen rendkívüli, főleg az ukrajnai kihívások miatt” – nyilatkozta Hankó Gergely.

A PET Kupa projektvezetője, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezetője szerint a Kárpátalján élő szakemberek bevonásával majdnem megduplázódott a begyűjtött és a körforgásban tartott hulladék mennyisége. Ennek köszönhetően ezerkétszáz tonna hulladéktól mentesült a helyi természeti környezet. Ezáltal a hulladékot már nem hozza el a Tisza Magyarországig – hangsúlyozta PET Kupa projektvezetője.

Ezt olvastad már?

Hárommal nő a felfedezhető csodálatos helyek száma a Tisza-tavon. A Tisza-tavi Sporthorgász Poroszló térségében cölöpökön álló pallóutakat épít.

Három gyönyörű pallóút épül a Tisza-tónál

Lelépő, címlapfotó: PET Kupa Facebook oldala

Kapcsolódó