Lelépő
Image default

Ha ilyen kullancs csíp meg, azonnal tedd tégelybe és küldd el a kutatóknak

Ahogyan azt a Lelépő is megírta, a korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent kullancsok felbukkanására Magyarországon. Ezek között pedig ott vannak a rettegett Hyalomma kullancsok is.

A klímaváltozás miatt új, veszélyes kullancsfaj jelent meg hazánkban

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont vizsgálja a klímaváltozás hatására Magyarországon is megjelent nem őshonos kullancsfajokat. Különösen a Hyalomma-t. Ezek a fajok ugyanis számos patogén terjesztésére képesek. Ezek közül a leghírhedtebb

az akár harminc százalékos halálozási aránnyal járó krími-kongói vérzéses láz vírusa.

A hivatalos tájékoztatás szerint az elmúlt három év során tizennégy Hyalomma-egyedet sikerült begyűjteni az ország különböző pontjairól. A kullancsok többségét nagytestű emlősökön találták. A beérkezett Hyalomma kullancsokat jelenleg is vizsgálják, ugyanakkor a krími-kongói vérzéses láz vírusa eddig egyik egyedben sem volt kimutatható.

Innen lehet felismerni a Hyalomma kullancsot

A Hyalomma kullancsok nagyobbak és gyorsabbak a Magyarországon megszokott kullancsoknál, pajzsuk egyszínű, sötét, lábuk látványosan sávozott. Eredeti élőhelyük Magyarországtól jóval délebbre található, ugyanakkor a klímaváltozás miatt a közép- és észak-európai éghajlat is egyre inkább megfelelő számukra.

A kutatók továbbra is arra kérik a lakosságot, hogy amennyiben úgy vélik, hogy Hyalomma-egyedet találtak, őrizzék meg jól záró tégelyben, és jelezzék a kutatóknak. Az azonosításról és a beküldés módjáról további információ a Kullancsfigyelő honlapján érhető el.

Tudod miért vonzza a testünk a kullancsokat? Ebben a cikkünkben eláruljuk.

Megvan az ok, miért vonzza a testünk mágnesként a kullancsokat

Lelépő

Kapcsolódó