Lelépő
Image default

Elképesztő világcsúcskísérletre készül Szarvas Mátyás ultrafutó, a Kékkör új futórekordjának felállítása pedig csak a kezdet

Szarvas Mátyás sportoló, tréner, előadó, hegymászó, többszörös világkupa győztes és országos bajnok ultraterepfutó, ultrafutó, környezetvédelmi aktivista, négy gyermek édesapja. A békéscsabai sportoló óriási, öt éven átívelő kihívásra készül.

Elképesztő sportsikerek a háta mögött

Szarva Mátyás nem ismeretlen a futóközösségek és a kéktúrázók számára, hiszen az elmúlt évtizedekben elképesztő sportteljesítményeket tudhat maga mögött. 1990-ben ő alapította meg Békés megye és hazánk egyik legelismertebb szabadidős sportegyesületét, a Körösök Völgye Turista Egyesületet.

Az 1990-es években teljesítette az Országos Kéktúrát, expedíciókon vett részt a Svájci és Francia-Alpokban, végig járta a Dél-Dunántúli Kéktúrát, körbefutotta Békés megyét és

állt a Mont Blanc csúcsán, és felért Európa második legmagasabb pontjára, a Montes Rosa tetejére is.

Legyűrte az Alföldi Kéktúrát, országos bajnoki címeket gyűjtött ultraterepfutásban.

A 2000-es évektől elején tovább folytatta ezek sorát. Több alkalommal is futva teljesítette az Országos Kéktúrát, első lett a 2010 kilométeres balatoni szupermaratonon, hatnapos és negyvennyolc órás ultrafutóversenyen állított fel új korosztályos nemzeti rekordot Balatonfüreden és Csehországban.

Tavaly 38 nap alatt körbefutotta Magyarországot az Országos Kékkörön, új világcsúcsot felállítva, ezt követően pedig a hatnapos ultrafutó világkupán, Balatonfüreden hatszázharmincöt kilométerrel új, egyéni rekordot állított fel.

Szarvas Mátyás minden eddiginél nagyobb kihívásra vállalkozik

Ilyen sikerekkel a háta mögött vág bele legújabb kihívásába, egy ötéves nemzetközi környezet- és természetvédelmi projektbe, a Kontinensek csodái nevű expedíciósorozatba. Az extrém kihívás során fut, hegyet mászik, közben pedig korunk legégetőbb társadalmi kérdéseire hívja fel a figyelmet. A kihívás első elemeként kétszer akarja körbefutni a Kékkört.

Azaz 5.120 kilométert tenne meg futva, 80.000 méter szintkülönbség mellett, 77 nap alatt, pihenőnap nélkül.

És hogy mi jön majd ezután: három kontinens, tizenegy ország, három hegycsúcs és a világ tizenhét legszebb túraútvonala. Megmássza az Elbruszt, a Kilimandzsárót, a Lenin-csúcsot, jár majd Romániában, Skóciában, Svédországban, Tanzániában és még Kirgizisztánban is.

A nagyszabású, öt éves projekt felvezetéseként most egy elképesztő világcsúcskísérletet akar megvalósítani.

A Kékkör futás harmincnyolc napos világcsúcsát harmincöt napra akarja megjavítani.

A futó október 2-án rajtol el Szigligetről és a tervek szerint ide is érkezik vissza november 5-én.

Lelépő, Fotók: Szarvas Mátyás Facebook oldala

Kapcsolódó