Lelépő
Image default

Lila szőnyegként borítja a Hevesi-síkot a magyar sóvirág

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Dél-Hevesi Tájegységének gyepterületei csodás lila színben pompáznak a magyar sóvirág tömeges virágzásától.

A hazai szikesek címernövénye is lehetne, a tiszántúli puszták egyik legjellegzetesebb évelő virágos növénye, ami nyáron képes lilára festeni akár az egész horizontot.

A magyar vagy sziki sóvirág (Limonium gmelinii ssp. hungarica) a Kárpát-medence bennszülött növénye. A szegfűfélék rendjének (Caryophyllaceae) és a kékgyökérfélék családjának (Plumbaginaceae) tagja. Sótűrő növény. Bőrnemű levelei jól raktározzák a vizet, emellett gyökere is mélyre hatol a talajban.

Így védekezik a növény a szélsőségesen száraz termőhelyen a kiszáradástól.

Gál Renáta, a Bükki Nemzeti Park szakértője szerint a hazai ürmös szikes pusztákon szinte mindenhol él, különösen a Tiszántúlon jellemző. Több helyen még az árvízvédelmi töltések oldalában is találkozhatunk vele.

Mivel az utóbbi időben elég sok sziki fajunk terjedésnek indult az útszegélyeken – a műutak sózása miatt – így akár az autópályák mellett vagy a belterületi nagyáruházak parkolójában is elénk kerülhet – hangsúlyozza a szakértő. Számos népies neve ismert hazánkban, mint például a vasvirág, a lelleg, a sziksaláta, a jegesvirág, vagy a szikikáposzta.

Fontos tudni, hogy bár a magyar sóvirág nem védett növény, de természetvédelmi területen – mint minden más növényt – ezt sem szabad gyűjteni!

Tömegesen virágzik a magyar sóvirág a hortobágyi pusztákon is. Lila szirmai a sziki üröm kékeszöldjével és a magot hullatott fűfélék száraz szőkeségével a nyár végi hangulatot idézik meg.

Tömegesen nyílik a sóvirág, igazi nyár végi a hangulat a magyar pusztán

Lelépő, fotók: Gál Renáta

Kapcsolódó