Lelépő
Image default

23 évesen, nagypapájától kapott székely zászlóval vág neki a Himalájának Sántha Xénia – Interjú

A nagypapájától kapott székely zászlóval vág neki a Himalájának a csíkszeredai Sántha Xénia. A fiatal lánnyal álmokról, célokról, példaképekről beszélgettünk. 

Másfél hónap múlva indul az expedíciód a 6165 méter magas Imje Tse csúcsára. Miért pont ezt a csúcsot szemelted ki magadnak?

Az Imja Tse, azaz Island Peak egy remek hatezreres csúcs azoknak, akik nyolcezresre szeretnének felkészülni, főleg azért, mert az utolsó pár száz méter egy 40-70 fokos fallal kezdődik. Ez egy technikásabb csúcs, ahol a mászás nagyon sok fajtáját lehet gyakorolni. Ezért esett a választásom erre. Ráadásul a kilátás is innen a legszebb, mivel a hegy maga a Lhotse fal meghosszabítása. Úgy néz ki, mint egy sziget a gleccsertenger közepén – innen is kapta a nevét, „Szigetcsúcs”.

A Tátrából a Himalájába

Mióta érdekel a hegymászás?

Mindig is érdekelt, de nagyon távolinak tűnt számomra, mivel a környezetemben senki sem foglalkozott ilyennel. Nem tudtam hol és hogy kezdjek neki egészen 16 éves koromig. Amikor Szlovákiába utaztam egy osztálykirándulásra és megpillantottam a Magas Tátra vonulatait, megfogadtam, hogy jövő nyáron, ha törik, ha szakad, fel fogok jutni az egyik csúcsra. Ha valamit a fejembe veszek azt véghez is viszem előbb vagy utóbb. Két hétig terveztem az utat, hogy kijöjjön a zsebpénzemből. (Nevet.) Megvásároltam minden szükséges felszerelést és nekivágtam a Krivánnak pár barát társaságában. A csúcsnál kificamítottam a bokám és kilenc órába telt, mire lejutottam onnan.

De semmi sem vehettel el a kedvem a hegyektől.

Mit érzel olyankor?

Leírhatatlan. Ott fent nem léteznek az élet mindennapi problémái, nincs kötöttség, minden tökéletes és csendes. Kitisztul a lélek.

A nagy példakép, Erőss Zsolt nyomában

Milyen csúcsokat sikerült eddig meghódítanod?

Éppen csak, hogy betöltöttem a huszonharmadik életévemet, így az Angliában költözés és a pandémia miatt nem sok időm més pénzem volt egyedül eljutni a klasszikus alpesi csúcsokra. Jártam a Tátrában jópárszor. Ahhoz képest, hogy nem beszélhetünk hatalmas magasságról, mindegyik csúcsnak megvan a maga nehézségi fokat. Ebből a szempontból teljesen úgy érzem most magam, mint Erőss Zsolt, aki hasonlókepp járt fiatal korában. Nem volt egyszerű kifizetni ezeket az utakat, így ő is a Tátrába járt gyakorolni.

Megszemléltem a Krivánt és a Gerlach-ot telen és nyáron is mindkét oldalról. Erdélyben másztam szilafalat az Egyes-kőnél, mivel nagyon közel van a szülővárosomhoz. Mindent magamnak szerveztem meg eddig, sosem volt hegyivezetőm. Ez sokat segített abban, hogy megtanuljam, hogyan kezeljek bizonyos szituációkat egymagam és hogyan tájékozódjak. Ez fontosabb, mint a hegy magassága.

Minden egyes hibámból tanultam.

A koronavírus enyhülése óta nagyon sokat túrázom és utazom Angliában, Wales-ben, Közép-Európában és Izlandon. Az ottani hegyek alakja és a hideg kombinációja sem egyszerűen legyűrhető feladat. Szeretnék oda visszamenni mászni valamikor.

Embert próbáló felkészülés vár Sántha Xéniára

Hogyan képzeljük el a mostani felkészülésedet? Annak ellenére, hogy nem nyolcezrest mászol meg, ez a magasság is hihetetlen terhelést jelent a szervezetnek.

A felkészülés nem egyszerű, mivel heti hat napot dolgozom, hogy ki tudjam fizetni a mászás költségeit, ami jó pár millió forintra tehető. Mivel egyedül élek itt kint, így a legnehezebb számomra az időhiány.

Vannak olyan innovatív eszközök, amiket a felkészülésed során használsz és segítik majd az akklimatizációdat?

Egy altitude maszk segítségével edzem. Heti négy napon 2-2,5 órát. A maszkon cserélhetők a szűrők, így csökkenteni tudom az oxigént, amit belélegzek. Sokszor itthon, filmnézés közben is használom, hogy szokjam az oxigénhiányt, de ezzel is edzek a lépcsőzőgépen órákon keresztül. Ezt körülbelül úgy kell elképzelni, mintha egy szívószálon keresztül próbálna az ember lélegezni.

Vannak mellékhatásai – hányinger, fejfájás, szédülés, fáradtság és sokszor légúti fájdalom.

Nagyon fontos, hogy pánik helyzetben, amikor úgy érzem, nem kapok levegőt, kezelni tudjam a légzésem. Hogy le tudjak nyugodni, lejjebb vigyem a szívverésem anélkül, hogy levenném a maszkot, mert odafent ilyen opció sajnos nincs. Tengerszinten huszonegy százalék oxigén áll rendelkezésünkre, 6200 méteren ez lecsökken 9,5 százalékra.

Sántha Xénia a csúcson a Hópárduc előtt is tisztelegne

Csíkszeredai lányként nem csoda, hogy Erőss Zsolt a példaképed. Az ő emlékéből, a szellemiségéből és a sikereiből tudsz Te magad is táplálkozni?

Erőss Zsolt hatalmas példaképem. Mindig is az volt. Elolvastam a könyveit, ismerem a mászásainak minden részletét. Egy kis ország kis emberei vagyunk, nagy hegyeken, nagyokat álmodva. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy erdélyi vagyok, viszont sokszor éreztem úgy, hogy midnen „kaland”, amiről hallottam és láttam, csak a tévé képernyőjén történik. Távol innen, nyugati emberekkel, akiknek tellik ilyenekre. Mindig is csak álmodozás volt az egész, egészen addig, amíg ez a „kis ember, ebből a kis városból” feljutott a világ legmagasabb pontjaira mit sem törődve a nyugati luxussal vagy szabályokkal. Igazi székely hozzáállás! Számomra ő volt az, aki utat tört e világ felé és megmutatta, hogy minden lehetséges, csak akarni kell és türelmesnek kell lenni.

Fel szeretném vinni Zsolt képét a csúcsra tiszteletből, mivel neki köszönhetem azt, hogy majd ott állok.

Célok, amikben a Nanga Parbatot megmászó Varga Csabának is jutna szerep

Nemrégiben sikeresen megmászta egy másik határon túli magyar hegymászó, Varga Csaba a Nanga Parbatot. Az ő sikere adott egy újabb löketet számodra a felkészülésben?

Gratulálok Csabinak a Nanga Parbathoz, büszke lehet arra, amit eddig elért, főleg azért, mert hivatalosan ő az első magyar ezen a csúcson. Zsolt anno engedély nélkül mászta meg, viszont ez nem vesz el semmit a teljesítmény értékéből. Feszülten követtem minden hírt és szurkoltam neki, hogy sikeresen hazatérjen.

Remélem, egy nap együtt lobogtatjuk majd a székely zászlót az egyik nyolcezresen.

Egyet ugyanis én is magammal viszek, azt, amelyiket a nagypapámtól kaptam.

Mi az elsődleges célod a csúcstámadással?

Elindítottam pár napja az új Instagram oldalamat, ahol részleteket osztok meg a felkészülésről és a mászásról.

Kitűztem magamnak három célt: Imja Tse, Manaslu, Everest.

A saját készítésű logómon három hegy látható, eltérő magassági fokokban, ami jelképezi a három hegyet, amit meg szeretnék mászni. Idén augusztusban indul az első fázis és remélhetőleg, ha kapok szponzorációt, a további kettő is összejöjn a következő években. Ezzel a legfiatalabb magyar lennék a csúcson – jelenleg a 29 éves Prince Márton tartja a rekordot, akinek szívből gratulálok a sikeréhez.

De számomra nem ez az elsődleges cél. Engem az érdekel, meddig tud elmenni valaki, mire képes az emberi test és az akaraterő kombinációja. Remélhetőleg ez inspirálóan hat majd azokra, akik úgy érzik, túl kicsik ebben a világban ahhoz, hogy merjenek nagyot álmodni.

Xénia expedíciójáról – a magyar hegymászók híreivel együtt – folyamatosan beszámolunk majd a Lelépő EXTRÉM rovatában.

Lelépő, fotók: Sántha Xénia

Kapcsolódó