Lelépő
Image default

Ezen a túrán az ország egyik legszebb szurdokának bejárását szüreti mulatsággal kötik össze

A Zöld Kalandok – Borostyánkő Természetbarát SE szervezésében egy egészen különleges túrára indulhatunk szeptember 9-én, szombaton. A Vas-hegynél található Pinka szurdokot fedezhetjük fel. És bár ez már önmagában megérné a kirándulást, az út során ennél jóval többet láthatunk.

Zseniális útvonalon halad a túra

Az útvonal Felsőcsatárból, a Glavica buszmegállóból indul. Érinti a Pinka szurdokot, a Vas-hegy tetején a Szűz Mária kápolnát, majd a Zöld sáv jelzésen haladva rengeteg szőlőterület és pincészet mellett fognak elhaladni a kirándulók.

A Czvitkovics pincészetet közelebbről is megtekinthetik majd a túrázók, s, ha úgy hozza a szerencse, akkor akár kóstolhatnak, esetleg vásárolhatunk is a helyi, finom nedűkből. Ezután folytatják útjukat a résztvevők Vaskeresztesre, az Alpesi fogadóhoz, ahol megtekintik a Szüreti felvonulás indulását. A túra itt zárul majd.

A szervezők szerint a túra közepesen nehéz, 14,6 kilométert tesznek majd meg 254 méter szintemelkedéssel.

Az időjárásnak megfelelő, valamint kényelmes ruházattal, zárt lábbelivel, esővédővel, megfelelő mennyiségű étellel és itallal kell készülni. A túrán való részvétel feltétele az előzetes jelentkezés. A kirándulás ingyenes, további részletek ide kattintva érhetők el.

A Pinka szurdokról

A Pinka patak a Wechsel-hegységből ered és csodálatos tájakon kanyarog Magyarországon, mígnem elérkezik a róla elnevezett szurdokba, a Vas-hegy oldalába.

Ahogyan a túra leírásában is olvasható, a Zöld sáv jelzésen érhető el. A környéket minden évszakban megéri felfedezni, hiszen mindig különböző arcát mutatja. Ősszel a már sárguló levelek varázsolnak el, tavasszal a virágmezők ejtenek ámulatba. A környék bővelkedik látnivalókban, például a közeli Felsőcsatáron található az ország egyetlen Vasfüggöny-múzeuma.

Lelépő, fotók: Zöld Kalandok – Borostyánkő Természetbarát SE

Kapcsolódó