Lelépő
Image default

Ezért különleges az a rózsa, amit a pápa kap látogatása emlékére

A rózsa, amit Ferenc pápa Novák Katalintól kap, több szempontból is egyedülálló.

A budapesti látogatás alkalmából Novák Katalin köztársasági elnök három különleges Árpádházi Szent Erzsébet rózsatövet ajándékoz Ferenc pápának. A növény hihetetlenül különleges, hiszen a gazdagon virágzó, igen ellenálló rózsafajtát a Budatétényi Rózsakert alapítója, Márk Gergely nemesítette.

Az 1994-ben nemesített különleges rózsafajta világszerte ismert, hiszen 2000-ben

egy Rómában rendezett nemzetközi versenyen parkrózsa kategóriában aranyérmet nyert.

Számos közterület és magánkert igen kedvelt rózsája és szinte a világ minden táján megtalálható egy-egy példánya.

A fajta neve a híres rózsalegendára emlékeztet, amelyben Árpádházi Szent Erzsébet kötényében az éhezőknek vitt kenyerek rózsákká változtak.

A két-három méter magas, erőteljes bokorrá fejlődő rózsa akár kerítésre vagy pergolára futtatva is igen dekoratív, így igazán díszes éke lehet a házikerteknek is.

Élénk lilás rózsaszínű virágai nyolc-tíz centiméter átmérőjűek,

kellemesen erős illatúak és hármas-ötös csoportokban nyílnak. A rózsa másodvirágzása is bőséges, így egészen az őszi fagyokig díszlik. További előnye, hogy ellenáll a gombabetegségeknek is, továbbá kiváló a szárazságtűrő és fagyálló képessége.

Ahogyan azt a Lelépő is megírta, a pápa 2023. április 28 és 30 között tartózkodik Magyarországon. Az eseményekre hatalmas tömegek fognak érkezni és jelentős forgalomkorlátozásokra kell számítani. A zarándokokat okostelefonos applikáció segíti a pápával való találkozásra, amikre a MÁV-Volán-csoport és a GYSEV ingyenes utazást biztosít. A pápalátogatás hivatalos menetrendjéről itt írtunk.

Lelépő.hu, fotók: MATE és Nemzeti Botanikus Kert

 

Kapcsolódó