Lelépő
Image default

Hivatalos: Ez lesz a pápalátogatás menetrendje

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleményben tájékoztatott Ferenc pápa látogatásának menetrendjéről. 
 
Ahogyan arról a Lelépő is beszámolt, Ferenc pápa 2023. április 28–30 között lesz Magyarországon, az apostoli útról pedig egyre több részlet derül ki. 
 
Április 28-án, pénteken délelőtt, érkezése után a pápa államfői minőségében a Sándor-palotában először a köztársasági elnökkel, majd a miniszterelnökkel találkozik. Aznap délután 17 órakor a Szentatya a budapesti Szent István-bazilikában a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékkel és lelkipásztori munkatársakkal találkozik. A bazilikába csak belépővel lehet majd belépni, a részvételt az egyházmegyék és szerzetes közösségek koordinálják majd. A katekétákat, hitoktatókat és minden érdeklődőt szeretettel várunk a bazilika előtti térre, ahol a találkozót a tervek szerint kivetítőn is követni lehet majd.
 
 
Szombaton, április 29-én a pápa magánlátogatást tesz az 1982-ben Fehér Anna nővér által alapított Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonában, amely mára már országos hatókörben látja el a halmozott fogyatékossággal élő, valamint az állami gondoskodásban élő látássérült gyermekeket, tanulókat. Ezt követően a Budapesten, a Rózsák terén található Szent Erzsébet-templomban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által fenntartott, illetve katolikus karitatív és szociális szervezeteink szervezésében szegényekkel és menekültekkel találkozik. Délután egy ifjúsági találkozóra kerül sor a Papp László Sportarénában, amelynek csúcspontja a Szentatya látogatása lesz 16:30-kor. A találkozón ezúttal főként katolikus középiskolások, valamint egyetemistáink képviselőit várjuk, akiknek jelentkezését és részvételét egyházmegyéink koordinálják majd. Este a pápa az Apostoli Nunciatúra épületében a Jézus Társasága tagjaival, azaz jezsuita szerzetesekkel találkozik. 
 
 
A Szentatya látogatásának csúcspontja az április 30-án 9:30-kor kezdődő vasárnapi szentmise, amelyre a püspöki testület tagjai nagy szeretettel hívnak és várnak mindenkit hazánkból és a környező országokból egyaránt. A helyszínül szolgáló Kossuth téren a szektorok kialakítása folyamatban van, a szentmisébe való bekapcsolódást a tervek szerint a téren és környékén elhelyezett kivetítők is segítik majd.
 
Délután, elutazása előtt a pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre látogat. Az Egyetem a Hittudományi Kar révén majd négyszáz éves múltra tekint vissza, azonban jelenlegi formájában ebben az akadémiai évben ünnepli alapításának 30. évfordulóját. Magyarország egyetlen szentszéki alapítású katolikus egyeteme. A Szentatya az Információs Technológiai és Bionikai Kar épületében az évforduló alkalmából az Egyetem képviselőivel találkozik. Jelen lesznek az egri és a szegedi katolikus fenntartású egyetemek vezetői és a katolikus főiskolák rektorai is.
 
lelépő.hu

Kapcsolódó