Lelépő
Image default

560 kilométeres emléktúrát járt végig négy ember és egy kutya Rockenbauer Pál tiszteletére

Harminchét év után újra végigjárta négy túrázó és egy kutyus az 560 kilométer hosszú Dél-Dunántúli Kéktúra szakaszát. Az emléktúra körülményeiről a Rockenbauer Emlékház tulajdonosa, Borsi Zsolt mesélt a teol.hu-nak.

Emléktúra indult a legendás természetjáró tiszteletére

Borsi Zsolt emlékeztetett: 1986. október 12-én fejeződött be a Rockenbauer Pál vezette Dél-Dunántúli Kéktúra bejárásának megfilmesítése.

Ezt járták újra harminchét év után a túrázók Írottkőtől Szekszárdig.

Az emléktúra szekszárdi szakasztá megtette Sáfrány József, Rockenbauer Pál rendezőasszisztense, filmrendező és felesége, Czeiner Katalin is. A végállomáson Rockenbauer Pál filmkészítő barátai, Gyenes Júlia, Pongrácz Olga, Gyenes Károly, Faludi Sándor és Buzás Károly is megjelentek.

Az emléktúra egy hónapon át tartott, szeptember 15-én indult, egy-egy eső nap volt beütemezve. Végül huszonhét nap telt gyaloglással, és három pihenőnapot tartottak a túrázók. Az ötszázhatvan kilométerre nyolcan vállalkoztak, de az egész útvonalat négyen járták végig: Klein Nikoletta, Stahl László, Decleva Ferenc, Kovács Erika és Dézi nevű beagle kutyusa.

A szervező a teol.hu-nak elmondta, a túrázóknak annyiban tudott a segítségére lenni, hogy minden napra szállást biztosított. 1986-ban még nem vették olyan komolyan a vadászati idény alatt az erdőlátogatási tilalmat, mint manapság. Ami miatt Vas, Zala és Somogy vármegyében a túrázóknak az erdőt délután négy órakor el kellett hagyniuk és egészen reggel kilenc óráig nem is mehettek vissza.

A helyi vadásztársaságok készségesen segítettek szállást találni a túrázóknak, Somogy vármegyétől pedig gyakorlatilag már sátrazhattak is a résztvevők.

Lelépő

Kapcsolódó