Lelépő
Image default

Csodás megújuláson mehet keresztül a Brázay kastélypark

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz 243 millió forintos támogatásával fejlesztik a Brázay kastélyparkot a Baranya vármegyei Pellérden. A projektet a község a Baranya Vármegyei Önkormányzattal konzorciumban valósítja meg.

243 millió forintból újul meg a csodás kastély környezete

A neoklasszicista Brázay-kastély mellett fekvő, nyolchektáros parkban megújítják a zöldfelületet, őshonos növényeket ültetnek, növelik a faállományt.

A nyolcszáz négyzetméteres, rönkfa játszótér helyett fém, műanyag és fa felhasználásával új játszóteret alakítanak ki a Brázay kastélypark területén. Térburkolatos sétányt építenek, utcabútorokat helyeznek el és ezerkétszáz négyzetméteren kutyafuttatót hoznak létre.

Úgy tudni, mindezek mellett közvilágítást építenek ki a sétányok mentén, felújítják a parkban lévő kilátót, kamerarendszert és wifi-hálózatot telepítenek a parkban, amelyet

akadálymentesen lehet majd megközelíteni.

Tajti Zoltán, a község független polgármesterének tájékoztatása szerint a munka novemberben kezdődik, és várhatóan 2024. május-júniusban fejeződik be.

Pellérdről és a Brázay kastélyparkról

Pellérd története a római korig nyúlik vissza, első írásos említése egy 1305-ös oklevélen Pelerdként történt. Baranya első gőzmalma is Pellérden épült fel 1840-ben, és a sósborszesz feltalálója, Brázay Kálmán is a településhez kötődik, mivel 1887-től ő volt a 2750 holdnyi pellérdi uradalom tulajdonosa.

A romantikus Bázay-kastély – amely napjainkban oktatási intézménynek ad otthont– parkja ma a település közparkja. A kastély neoklasszicista stílusban épült, műemléki védettségű épület.

Lelépő, fotók: Györkő Zsombor

Kapcsolódó