Lelépő
Image default

Ötven éves lett az a magyar egyesület, amelyik megmentette a kipusztulástól a turulmadarat

Ötven évvel ezelőtt, 1974. január 6-án kétszáz lelkes madárvédő gyűlt össze a Fővárosi Állat és Növénykert Barlang mozijában, hogy új szervezetet hozzon létre – a Magyar Madártani Egyesületet (MME). Az alapító tagok nagy ambíciókkal indították útjára a szervezetet. Akkor talán nem is sejtették, hogy mi mindent fognak elérni fél évszázad alatt.

Az első évtizedek a folyamatos bővülésről szóltak

Az MME szűk szakmai szervezetként indult. A vezetők azonban hamar felismerték, hogy nyitni kell, és – nemzetközi mintára – széles társadalmi bázison alapuló, modern civil szervezetté alakították az egyesületet. Az 1990-es évekre

már Kelet-és Közép-Európa egyik legjelentősebb természetvédelmi szervezetévé váltak.

Az MME 1993-ban a BirdLife International létrehozásában is alapítóként vett részt, és azóta is a nemzetközi szervezet meghatározó tagja. Fennállásának ötven éve alatt pedig a kétszáz alapítóból tízezer tagot és negyvenezer támogatót számláló szervezet fejlődött ki.

Meghatározó szereplője az MME a hazai állatvédelemnek is

Az egyesület az évtizedek során kimagasló eredményeket ért el a ragadozómadár-védelem területén, többek között a kerecsensólyom, a kék vércse és a parlagi sas védelme terén műfészkek kihelyezésével, áramütés és mérgezés megelőzési programokkal és élőhelyvédelmi intézkedésekkel.

Ahogyan azt a Lelépő is megírta, a kerecsensólymot a jubileumi év madarává választották.

Nemcsak azért, mert hazánk jellegzetes madara, hanem mert jól szemlélteti az egyesület történetét is. Az 1970-es évek közepére a faj a kipusztulás szélére sodródott.

Az egyesület önkéntesei és vezetői a kezdetektől komoly erőfeszítést tettek megmentése érdekében.

Ezeknek köszönhetően az állomány mára elérte a 180-200 párt, és a kerecsensólyom teljes eurázsiai elterjedési területén a magyarországi a legbiztosabb állománya. A ragadozókon kívül a túzokot, fehér gólyát, fekete gólyát, szalakótát, gyurgyalagot, gyöngybaglyot, mint zászlóshajófajokat célzó védelmi programokat érdemes kiemelni.

Tovább, az ötven éve kijelölt úton

Egy madárvédelemre alakult, majd tevékenységét kibővítő civil szervezet egyik legfontosabb feladata a társadalom széles rétegeinek tájékoztatása és bevonása a természetvédelembe. Ezt a küldetést az MME a kezdetektől fogva kiemelt feladatának tekintette.

Táborok, környezeti nevelési, Madarász suli, Madarász ovi, Madárbarát kert programok segítségével az ovisoktól a felnőttekig minden korosztályt megszólítanak. Áldozatos, kitartó és következetes munkájuknak köszönhetően évente sok tízezer embert sikerült közvetlenül megismertetni természeti értékeinkkel és aktív cselekvésre buzdítani őket.

Lelépő

Kapcsolódó