Lelépő
Image default

Megint eladnák a mesebeli Rába-menti Széchenyi kastélyt, ami építtetője óta nem volt igazán jó kezekben

Az egyik ingatlankereskedelmi oldalra került fel a Budapesttől 169 kilométerre fekvő gyönyörű rábasebesi Széchenyi-kastély hirdetése. Az 1903 és 1904 között épült komplexumért 475 millió forintot kérnek.

Építtetője kezében volt csak valóban jó kezekben a kastély

1903 és 1904 között építtette a rábasebesi kastély Széchenyi Jenő. A neobarokk stílusú épületegyüttes lenyűgöző természeti környezetben fekszik. Az Ingatlanbazár tájékoztatása szerint még egy termálkút is található benne.

A Kisalföld 1993-ban úgy fogalmazott, „utolsó gazdája Wilburg báró volt, a második világháború idejéig. 1945 után a tanács, a téesz a kezelője, aztán a Pallas Lapkiadó. Sokat egyik se tudott rá költeni (vagy
talán éppen semmit se), az idő vasfoga viszont annál szorgalmasabb volt. A Pallas végülis, mert pénz kellett neki, megszabadult az épülettől. Egy vállalkozó, Gyarmati Zoltán vette meg.”

Szintén a Kisalföld egy évvel későbbi száma pedig arról ír, hogy „a második világháború után a kastély gazdátlanul maradt, a bútorokat a lakosság széthordta.”

Az impozáns épületegyüttes felújításra szorul

A Széchenyi-kastély három fő részből áll. A középsőben található a recepció és egy körülbelül ötven fő befogadására alkalmas terem, melyhez egy nagy terasz is tartozik. Az épület legfelső szintjén vadászterem, illetve bécsi kávézó található. Az épületegyüttesben huszonkét apartman került kialakításra, mindegyikhez nappali, hálószoba és fürdőszoba, valamint minikonyha tartozik. A telken található másik épületben még két apartman és a gépészeti egységek is helyet kaptak.

Az épületek felújításra szorulnak, de helyi védettséggel rendelkeznek, ami biztosítja a hosszú távú megőrzésüket.

A kastélykertben egy 1.300 méteres talpmélységű hévíztartalmú termálkút található, ami több mint hatvan fokos. Szintén található itt két medence is. A kastélyhoz tartozó 3,5 hektáros parkosított kertben tavasszal gyönyörű hóvirágok, gyöngyvirágok, odvas keltikék, medvehagymák nyílnak. Több, mint százötven-kétszáz éves fái pedig lélegzetelállító környezetet biztosítanak a kikapcsolódáshoz.

Az Ingatlanbazár szerint az egykori Széchenyi kastélyt számos módon lehetne hasznosítani.

Úgy vélik, magánbirtoknak vagy nyaralónak is kiváló, de el tudnának képzelni benne magánkórházat, rendezvényközpontot, idősotthont vagy akár luxushotelt is.

Széchenyi óta nem volt igazán gondos gazdája a rábasebesi kastélynak

Nem ez az első alkalom, hogy eladósorba kerül a csodálatos kastély. Az archívumot kutatva számos érdekességre bukkanhatunk. A Kisalföld 1982. november 27-i számából például kiderül, hogy akkor 1 millió hatszázezer forontos kikiáltási árért kerestek neki gazdát. Az ok az volt, hogy a fenntartónak nem volt pénze a felújításra. A tanácsnak pedig tulajdonképpen teljesen mindegy volt, hogy ki veszi meg, csak keljen el.

Fortepan / Kende János
Fortepan / Kende János

Néhány évvel később, 1987. március 6-án már arról cikkeztek, hogy „a tervezett üzlet azonban nyúlt, nyúlt, mint az a bizonyos tészta. Kezdetben azok jelentkeztek, akiknek nem volt pénze. Elképzelések, tervek jöttek és mentek, de minden maradt a régiben. A századfordulón épült öreg kastély változott csupán,

állaga egyre romlott, s félő volt, hogy olyan állapotba kerül, amikor a helyrehozatala már nem éri meg.”

Fortepan / Kende János

Később már a helyiek próbáltak gazdát találni az ingatlannak. Levelet írtak a rábasebesiek a Magyar Televízió Unokáink sem fogják látni című műsorának. A tévés stáb a helyszínre érkezett, forgattak, s megerősítették a hírt, eladó a csodálatos környezetben fekvő rábasebesi kastély.

A műsor elhangzása után újabb vevők kopogtattak a szanyi tanács ajtaján, végül azonban ebből sem lett semmi. 1989-ben már hatmillió forintot kértek érte. Mostani értéke 475 millió forint, a kérdés pedig már csak az, ezúttal könnyebben talál-e gazdát, mint az elmúlt évtizedekben.

Lelépő

Kapcsolódó