Lelépő
Image default

Ilyen szép lett a frissen átadott új Ipoly-híd

Már használható az új Ipoly-híd a magyarországi Ipolydamásd és a szlovákiai Helemba között, miután pénteken ünnepélyes keretek között átadták. 

Méltatlan állapotokat számol fel az új Ipoly-híd

Átadták az Ipolydamásd és Helemba közötti Ipoly-hidat, hamarosan pedig három újabb átkelési pontot fognak átadni Szlovákia és Magyarország között. Ebből két újabb Ipoly-híd és egy közúti kapcsolat lezs, melyekkel együtt negyvenre emelkedik már a határátkelők száma.

Az európai uniós finanszírozással, 2,5 milliárd forintból elkészült, ötvennyolc méteres híd mindkét oldalán megépültek a szükséges utak is.

MTI/Bodnár Boglárka

Az átadón Szijjártó Péter külügyminiszter úgy fogalmazott: az új híd jól példázza a két ország közötti stratégiai kapcsolatokat és a kiváló határ menti együttműködést. Hangsúlyozta: méltatlan állapot volt, hogy Ipolydamásd és Helemba között huszonnégy kilométer, vagyis csaknem fél óra volt az út.

„Átláttak a túloldalra, mégsem tudtak átmenni, kerülni kellett. Most átlátnak a túloldalra, és oda is tudnak menni” – fogalmazott.

MTI/Bodnár Boglárka

„Azt hiszem, hogy ez az ütem világosan bizonyítja, hogy milyen stratégiai jelentőséget tulajdonítunk a szlovák-magyar kapcsolatoknak, és ahogy látjuk a szlovák kollégák együttműködését, hál’ Istennek ez nem egy egyoldalú vonzalom” – jelentette ki.

Ahogyan arról a Lelépő is beszámolt, az Ipoly-híd mellett nemrégiben adták át az új kompjáratot a magyarországi Neszmély és a szlovákiai Dunaradvány között. A mintegy 2,2 milliárd forintos, európai uniós társfinanszírozással megvalósult beruházással üzembe állított hajó nyolcvan embert vagy negyven főt és nyolc gépjárművet szállíthat. Az utasok a szolgáltatást hétköznapokon nyolc, hétvégi napokon tizenhat alkalommal vehetik igénybe. Az átkelés ideje hat-tíz perc lesz, de ez függ a vízállástól és a sodrás sebességétől is.

Lelépő, fotók: MTI

Kapcsolódó